Улиците в Айндховен са празни, въпреки че времето е слънчево и топло. Снимки Иван Маринчев

Улиците в Айндховен са празни, въпреки че времето е слънчево и топло. Снимки Иван Маринчев

Студентите в Нидерландия искат чрез петиция да им бъдат отпуснати държавни помощи, заради невъзможността да работят поради пандемията с COVID - 19. В страната на лалетата е разрешено на студентите, докато учат и да работят. И ако доходът им е до 600 евро, те не плащат данък. Заради извънредното положение в страната обаче, част от тях си стоят в общежитията или квартирите и не могат да изкарват пари, с които да си подпомагат бюджета. Това разказа пред "Черноморие" бургазлията Иван Маринчев, който учи софтуерно програмиране в университет в Айндховен.

Репортерите на "Черноморие" вече пета седмица ви срещат с бургазлии, които живеят в различни точки на света и чрез техните разкази от първо лице споделят как се справят институциите там в борбата с корона вируса.

А̀йндховен е община в Южна Нидерландия, най-големият град в провинция Северен Брабант. Населението на града е 227 751 по данни от 2017 година. Той е известен с университети си, с местния футболен клуб ПФС "Айндховен", както и с една от големите световни компании, които произвеждат електроника - "Филипс".

Пандемията на корона вирус не подмина и ниската земя, както наричан Нидерландия. Броят на заболелите в страната вече достигна цифрата 25 587 души. Първият установен случай там е от 27-ми февруари. Кривата на заболяваемостта непрекъсна расте, като най-високата бройка, засега, е 1 335 установени случаи за едно денонощие и е от 10-ти април. Два дни по-късно броят на регистрираните за 24 часа бележи спад и е 1 174 души. Смъртните случаи с установен COVID - 19 са 2 737, а оздравилети вече са 250.

Мерките в Нидерландия не са толкова строки, както на някои други места в Европа и по света. Носенето на маски на обществени места е препоръчително, не е задължително. Театрите и кината не работят. Няма въведен вечерен час с цел ограничаване на излизането навън. Разбира се препоръчително е хората да си останат у дома и да работят от вкъщи, ако е възможно. Същото важи и за университети, където обучението е онлайн и дистанционно.

Заведения за бързо хранене като KFS и "Макдоналдс" например не са затворени. "Места за сядане там няма, но можеш да влезеш и да си купиш храна за вкъщи. Като има задължително условия броят на хората да не е повече от пет и да има дистанция между тях", обясни Иван Маринчев. Ресторантите работят като там се приготвя само храна за вкъщи. Фирмите за доставка работят непрекъснато. Това е и основният сектор, в който студентите, които учат в Айндховен са заети. Доставка на храна прави и Иван. "Спазва се дистанция, когато получавам чантата с храната в заведението. Когато стигна да адреса, оставам чантата пред вратата и се отдръпвам на разстояние, за да може клиентът да си вземе кутиите. Не работим с пари. Плащането става предварително по банков път", обясни бургазлията.

Той е късметлия, защото може да работи в това време. Има обаче негови състуденти, които не могат да правят това. Причината е, че секторите, в които са заети са затворени. Става въпрос за бармани, сервитьори, заетите във фирмите за кетъринг. Затова и студентите излязоха с петиция с искане за отпускане на държавни помощи за времето, през което не могат да работят в условията на корона вирус.

Университет, в който учи Иван, ще остане затворен до юни. Няма да отвори и Спортният център към него, където студентите тренират, където се помещават и спортните клубове. Изпите тепърва предстоят.

Разходките в парка не са забранени, но не трябва да има струпване на повече от трима души на едно място.

"Няма паника сред местните. В началото и тук имаше изкупуване на продукти от магазините, най-вече на тоалетна хартия. Сега обаче не е така. Магазините са заредени", допълва бургазлията. Пазаруването обаче става задължително с кошница или количка, като след всеки клиент дръжките им се дезинфекцират.

В Нидерландия е препоръчително, ако имаш здравословен проблем да си запазиш предварително час. "Исках да се тествам за корона вирус, но ми казаха, че това не е възможно. Правят го само с възрастни хора над 70 години. Причината беше, че имах контакт с човек, чийто съквартирант имаше корона вирус. Бил е в болница, където са го установили. От Агенцията, която дава информация за COVID - 19 обаче ми обясниха, че трябва да си остана у дома 14 дни под карантина и не ме тестваха. Така и направих. Това се случи преди около месец", допълва бургазлията.

В Нидерландия глобяват глобяват 400 евро, ако не спазваш дистанция

Галерия