Тук сме молитвено да изпросим от Бог вразумление, каза отец Севастиян Йорданов. Снимки Авторът

Тук сме молитвено да изпросим от Бог вразумление, каза отец Севастиян Йорданов. Снимки Авторът

Свещеници, епархийски членове, епархийски избиратели и миряни от всички околии на Сливенска епархия се събраха днес пред сградата на Сливенската митрополия, за да изразят своето несъгласие с решението на Светия синод от 24-ти февруари, с което владиците касираха с 9 гласа "за" и 3 "против" избора за нов Сливенски митрополит. Решението на Светия синод бе взето в събота и качено в сайта на Българската православна църква - Българска патриаршия късно вечерта, буквално броени часове преди да се проведе избора за нов Сливенски митрополит, както повелява Устава на БПЦ, насрочен за 25-ти февруари.

Светият синод касира избора за Сливенски митрополит в нарушение на устава си

Митрополитите, в нарушение на Устава си по който са избирани за владици, касираха вота, който се проведе на 18-ти февруари, позовавайки се на постъпилите в срок жалби и гласуваха Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити в бъдеще. На изборите на 18-ти февруари 42-та епархийски избиратели - по 6-ма от всяка от седемте околии от Сливенската епархия, избраха в два тура епископите, измежду които Светия синод трябваше да направи избора си. 

На първия тур бе избран първият претендент - Агатополският епископ Иеротей, който получи 26 гласа.

На втория тур бе избран вторият претендент - Константийски епископ Михаил, който получи нужните му 22 гласа.

Явно недоволни от избора на клирици и миряни, митрополитите гласуваха  Синодална наредба, според която те ще се избират вече помежду си.

"Решенията на Светия синод от 24.02.24г. будят недоумение във всички нас и ни карат да изразим категоричното си несъгласие с начина по който те са взети. В създалият се пореден прецедент е нужно да ни отговорите на следните въпроси :

1. Защо Светият синод не утвърди новоизбрания от епархийските избиратели Сливенски Епархийски съвет, проведен на 09.10.2022 г. , като отново поради жалба без обяснение и доводи се наложи приснопаметният митрополит Йоаникий да ръководи поверената му Eпархия със стария Eпархийски съвет одобрен през 2018 г.?

2. Защо в навечерието на окончателния избор за нов Сливенски митрополит  се налага касиране, въз основа на тайни жалби и доклади, без публично оповестяване, когато самия избор е преминал канонично, редовно, прозрачно / предаван директно по официалния сайт на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия /, прилежно подписан и лично подпечатан от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан?", пише в протестното писмо, под което днес своите подписи сложиха свещеници, епархийски членове, епархийски избиратели и миряни (цялото писмо може да прочетете по-долу). 

"Събрали сме се тук молитвено да изпросим от Бог вразумление за нашите митрополити да ревизират своето решение, да го преразгледат и да изпълнят волята на Устава, защото ако тогава ще бъде нарушен един от най-важните принципи на църквата, а именно съборността", каза отец Севастиян Йорданов от бургаския храм "Св. св. Кирил и Методий". Клириците и миряните изпяха заедно молитвата на днес чествания свети Серафим Софийски Чудотворец.

Срещу решението на Светия синод се обявиха миряни и в други епархии. Вече текат подписки под жалби срещи действията на Светия синод, които са неканонични.

Протестното писмо, със събраните за по-малко от час над 100 подписа, трябваше да бъде входирано в канцеларията на Сливенската митрополия. Оказа се, че тя е заключена и че Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол е дал на служителите почивен ден.

След това в шествие свещеници и миряни се отправиха към гроба на Сливенския митрополит Йоаникий, който е на метри от канцеларията на митрололията, за да се помолят и да запалят свещички в памет на владиката, който си отиде от този свят на 9-ти януари.

Галерия