Двете решения на Светия синод са качени късно тази вечер на сайта на БПЦ. Снимка Светия синод

Двете решения на Светия синод са качени късно тази вечер на сайта на БПЦ. Снимка Светия синод

Светият синод на Българската Православна църква касира избора за Сливенски митрополит в нарушение на устава си. Това стана на провело се днес извънредно заседание на синода. Решението, взето на заседанието бе качено в официалния сайт късно тази вечер при положение, че избора на нов митрополит трябваше да се случи утре сутринта, 25-ти февруари след Светата литугрия, както бе решено преди седмица.

Според информацията в сайта на БПЦ, Светият синод се е събрал днес в пълен състав под председателството на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, съгласно заповед № 91/14.11.2023 г. на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, откри извънредното си заседание. Владиците са разгледали писмо с входящ № 115/23.02.2024 г., на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и въз основа на постъпилите в срок жалби, след като внимателно се запозна с тях реши на основание чл. 89, ал. 2 от Устава на БПЦ - Българска патриаршия да касира проведения епархийски избор на 18-ти февруари 2024 година в град Сливен за митрополит на овдовялата Сливенска епархия.

"За" горното решение са гласували Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий и Доростолски митрополит Яков.

Против и с особено мнение са гласували Ловчански митрополит Гавриил, Неврокопски митрополит Серафим и Видински митрополит Даниил.

На същото заседание Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий и Доростолски митрополит Яков за приемане на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити в бъдеще. В текста на писмото към предложената наредба (виж снимките по-долу) се казва, "... че епархийските избирателни събрания, съставени паритетно от клирици и от миряни, извършват избор на двама кандидати по такъв начин, че последващият избор на Светия синод да бъде насочен в определена насока. Тоест, архиереите - членове на Светия синод, биват поставяни в ситуация на предпоставен избор, което не може да бъде определено другояче, освен като недопустима интервенция и разрушаване на йерархичния ред в Църквата...

Според нас в тези случаи, но и при много по-дребни казуси, става дума за един системен проблем, който е крайно време да бъде назован и решен за доброто на Църквата и той е - широко отворените възможности за решаващо участие на духовенство и особено на миряни при вземането на основополагащи решения, но особено при избирането на висшата духовна власт....

Църковната традиция и днешната църковна практика в останалите поместни православни църкви допуска представители на духовенството и миряните да присъстват при избора на митрополити, но не и да участват в него с активно избирателно право. Българската Православна църква в своята традиция е допускала широко участие на миряни в нейните управителни органи и при взимането на важни за Църквата решения, включително за избиране на митрополити, но опитът ни недвусмислено говори, че отстъпването от каноните и внасянето на осъвременявания в тях по популистки подбуди води до неблагоприятни резултати, както впрочем всяко отстъпване от свещените канони има като последица нанасянето на вреда на Църквата..."

"За" приемането текста на наредбата са гласували Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски  Яков.

Против приемането на наредбата и с особено мнение гласуваха: Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил. 

С една дума митрополитите искат в избора на нов митрополит да не участват миряните, както е ставало досега. Напрактика всички митрополити, които влизат в състава на Светия синод, са избрани по този начин - след проведен избор на епархийските избиратели, определяне на двама номинирани, от които останалите членове на Светия синод правят избора. Заради избор на двама номинирани, който явно не се нрави на част от владиците, сега те решават да оставят клириците и миряните без право на участие в толкова важен избор и само те да решават кой да е владиката т.е. 15 членове на Светия синод, в това число и патриарха, сами се избират помежду си!

Въпросът е защо се случва това точно сега?

Датата на изборите - 18-ти февруари, бе насрочена от Светия синод. В тях участваха 42 избиратели - по 6-ма от всяка от седемте околии от Сливенската епархия. Всяка околия изпраща трима миряни и трима свещеници, които са определени предварително. Те гласуваха в два тура за двама от 10-те епископи, включени в списъка с кандидати. За да бъде легитимен изборът, в него трябва да участват 2/3 от епархийските избиратели.

На първия тур бе избран първият претендент - Агатополският епископ Иеротей, който получи 26 гласа.

На втория тур бе избран вторият претендент - Константийски епископ Михаил, който получи нужните му 22 гласа.

Самият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който беше избран за наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол след смъртта на Сливенския митрополит Йоаникий на 9-ти януари тази година, трябваше да организира избора за Сливенски митрополит на 18-ти февруари. Той беше предаван на живо във фейсбук страницата на Българската Православна църква - Българска патриаршия. "Благодаря на всички, които се отзоваха на 100%. Който е имал смелостта да гласува по този начин, трябва да има и търпението да види и последствията от гласуването", с тези думи на митрополит Йоан завърши второто живо предаване на изборите в сградата на Сливенската епархия преди седмица.

Защо Варненски и Великопреславски владика Йоан подписва протоколите от вота и сега се отказва от начина, по който е организирал и провел изборите и гласува "за" касиране проведения епархийски избор?

Следващият въпрос е кой и защо иска изборът да бъде касиран?

В списъка с 10-те епископа предложени за поста Сливенски митрополит бе и Знеполският епископ Арсений, който от 2-ри юли 2014 г., по решение на Светия синод е назначен за Викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, която длъжност изпълнява и до днес. Интерес представлява фактът, че епископ Арсений по време и на двата тура на изборите от 18-ти февруари в Сливен получи една и съща подкрепа от 17 от избирателите. Едва ли може да се нарече случайно съвпадение повтарящия се брой на бюлетините, които бяха пуснати в урната за него в двата тура. Тези 17 гласа, които получи и при първото, и при второто гласуване, обаче не му позволяват да бъде един от избраните, тъй като за това са нужни 50+1 от гласовете на епархийските избиратели или 22 гласа. Явно времето не е стигнало, за да се получи така желаната подкрепа за викария на митрополит Николай.

Членовете на Светия синод по сега действащия си Устав трябваше да избират утре, 25-ти февруари, за Сливенски митрополит измежду един от двамата избрани от епархийските избиратели - Агатополския епископ Иеротей, който получи 26 гласа и Константийски епископ Михаил, който получи нужните му 22 гласа. Явно това не се е понравило на митрополит Николай, който очевидно стои в основата на случващото се, както и на предложението за Синодална промяна, която да промени правилата за избор на владика. И за да не се вдига много шум и в отсъствието на патриарх Неофит, който поради влошеното си здравословно състояние не участва от няколко месеца в заседанията на Светия синод, решенията от днешното заседания на владиците е качено в сайта на БПЦ късно вечерта.

Действията на Светия синод обаче, въпреки късния час, "взривиха" социалните мрежи и няма да останат без реакция!

Галерия