Подписите бяха сложено под протесното писмо, което ще бъде входирано в Светия синод. Снимки Бургас без цензура

Подписите бяха сложено под протесното писмо, което ще бъде входирано в Светия синод. Снимки Бургас без цензура

Свещеници и миряни подкрепиха с имената си и подписите си протестното писмо от епархийските избиратели, свещенство и миряни в Сливенска епархия. В продължение на два часа в бургаския храм "Св. св. Кирил и Методий" желаещите можеха да сложат подписите си под писмото, което е адресирано до Светия синод и е провокирано от решението му за касиране на избора за Сливенски митрополит.

Свещеници и миряни от Сливенска епархия с молитва се обявиха против касирането на вота за митрополит

Клирици и миряни от всички околии на Сливенска епархия се събраха на 26-ти февруари пред сградата на Сливенска митрополия, за да изразят несъгласието си с взетото решение.

Светият синод касира избора за Сливенски митрополит в нарушение на устава си

"Решенията на Светия синод от 24.02.24г. будят недоумение във всички нас и ни карат да изразим категоричното си несъгласие с начина по който те са взети. В създалият се пореден прецедент е нужно да ни отговорите на следните въпроси :

1. Защо Светият синод не утвърди новоизбрания от епархийските избиратели Сливенски Епархийски съвет, проведен на 09.10.2022 г. , като отново поради жалба без обяснение и доводи се наложи приснопаметният митрополит Йоаникий да ръководи поверената му Eпархия със стария Eпархийски съвет одобрен през 2018 г.?

2. Защо в навечерието на окончателния избор за нов Сливенски митрополит  се налага касиране, въз основа на тайни жалби и доклади, без публично оповестяване, когато самия избор е преминал канонично, редовно, прозрачно / предаван директно по официалния сайт на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия /, прилежно подписан и лично подпечатан от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан?", пише в протестното писмо, под което вчера над своите подписи сложиха над 100 свещеници, епархийски членове, епархийски избиратели и миряни (цялото писмо може да прочетете по-долу). 

Тъй като не всички успяха да се подпишат под протестното писмо вчера, днес те имаха възможност да го направят в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий".

Галерия