DSC_1271

DSC_1271

Съветници и зам.-кмет на тест драйв на бърза линия

Константин Бачийски и заместник-кметът на Община - Бургас по бюджет и финанси Красимир Стойчев се качиха на автобус №Б2, който ще се движи по т.нар. "бърза линия". Своеобразният тест драйв бе организиран от общинския превозвач "Бургасбус" във връзка със старта на новата транспортна схема, която влиза в сила от 26-и ноември, събота. Тя се реализира в рамките на проект "Интегриран градски транспорт", който Община - Бургас изпълнява от 2008 година.DSC_1269DSC_1364DSC_1329DSC_1338

По проекта бяха закупени новите автобуси. Средствата за тях са осигурени чрез европейско финансиране и собствени средства. За целта Община - Бургас тегли кредит в размер на 20 млн. лева. Погасяването на задължението започна от началото на настоящата година. Проектът включва и въвеждането на електронна система за пътуване. От 7-и септември бургазлии използват градския транспорт не със старите хартиени карти, а с електронни. Чекирането става на валидатор в автобуса. "Предстои Националната агенция за приходита да лицензира електронната система. Тогава ще бъдат пуснати и вендиг автоматите, на които ще се зареждат картите за пътувания", обясни Петко Драгнев - управител на "Бургасбус" ЕООД.

Проектът предвижда още и промяна на транспортнаха схема в Бургас. Тя влиза в сила от 26-и ноември, събота. Седем от сега съществуващите линии ще бъдат закрити. На тяхно място ще има нови. Една от тях е т.нар. "бърза линия". Автобусите с номера Б1 и Б2 ще правят директната връзка от комплекс "Меден рудник" до "П.Р.Славейков" и "Изгрев". Те ще минават по нов маршрут. На част от спирките пътниците ще имат възможност да се прикачват на друг автобус, за да стигнат до избраната дестинация на пътуване.

Съветниците и зам.-кметът се качиха на Б2 от терминал "Юг", за да стигнат до терминал "Славейков". Пътуването отне 18 минути. За това време автобусът измина разстоянието от центъра до терминала, като спираше на спирките, но не отваряше врати. Времето със сигурност ще е повече от 18 минути, защото на всяка спирка ще слизат и ще се качват пътници. "Заложено е разстоянието от "Меден рудник" до "Славейков" да бъде 45 минути. Автобусите по бързата линия ще развиват скорост от 33,9 км/ч", обясни заместник-кметът Красимир Стойчев.

Със старта на новите линии от тази събота по спирките ще има служители на Общината, които ще разясняват на пътниците промените. В автобусите има електронно табло, което показва маршрута на автобуса и връзките, които могат да бъдат направени. Всяка следваща спирка се съобщава преди автобусът да спре.