Kolev

Kolev

Съветник отстреля трофей за златен медал

Животните са с рекордни размери на бивните - от по 22см. Общото им тегло надхвърля половин тон.

Финансистът Димитър Колев членува в ловна дружинка "Раков дол" и счита, че с такъв отстрел спокойно ще може да се пребори поне за един златен медал. Рядко ловците могат да се похвалят с глигански зъби, чиято дължина надхвърля 25 см.

По време на лов и преди избори се лъже най-много. За да звучат правдиво ловните истории, преди 80 години в Берлин е приета единна точкова европейска система за оценка на трофеите по различни показатели, коментира Сахак Сахакян, председател на Регионалната комисия по оценка на трофеите. При дивата свиня най-много точки се натрупват от широчината на двата долни зъба и от средната им дължина. От значение са още обиколката на двата горни зъба, красотата и симетрията на трофея. За да получи един трофей златен медал са му нужни най-малко 120 точки. Ако точките надхвърлят 130, трофеят се счита за капитален т.е. изключително рядко срещан.  

Дивата свиня е най-широко разпространеният едър дивеч в България. В района на Странджа традиционно се отстрелват едни от  най-добрите трофеи. Всяка година над  20 от тях се оценяват със златни медали. През миналата година в областта са отстреляни 3000 диви прасета, трофеите на всички са минали през оценка и голяма част от тях са получили медали. По - обемни, съответно и с повече точки, са зъбите на старите животни. Оценката на трофеите е един от начините специалистите да се ориентират в популацията и качеството на дивеча в горите ни.

И двете диви прасета, отстреляни от Димитър Колев и Панайот Киряков, имат шансове да получат медали, с което ще бъде записан още един рекорд – два трофейни отстрела от един ловен излет. Бивните им са предадени на комисията за оценка, а ловците-късметлии очакват медалите си.