Притеснително е, че до този момент Министерство на туризма не е качило на официалния си сайт летателната програма на летище Бургас, заяви Живко Табаков. Снимка Черноморие-бг

Притеснително е, че до този момент Министерство на туризма не е качило на официалния си сайт летателната програма на летище Бургас, заяви Живко Табаков. Снимка Черноморие-бг

"Летище Бургас" не разполага с летателна програма за идните месеци. Изобщо не е ясно какви полети ще бъдат осъществени на летищетопрез юли и август. Това заяви председателят на Постоянната комисия по туризъм към ОбС - Бургас Живко Табаков пред медиите, след провелата се кръгла маса по въпросите на туризма. Участие в нея взеха Мая Манолова, председател на гражданската платформа "Изправи се.БГ.", представители на хотелиерския, ресторантьорския и транспортния бизнес, както и туроператори, и турагенти, опериращи на територията на област Бургас.

"Притеснително е, че до този момент Министерство на туризма не е качило на официалния си сайт летателната програма на "Летище Бургас" за "Летен сезон 2020 г.", каквато е била налична през предходни години. Преди седмица поисках официална справка от директора на летището. От нея става ясно (втората снимка), че спадът за месец април е 98 % в сравнение със същия период на миналата година. За месец май пък броят на излитащи и кацащи самолети на "Летище Бургас" е намалял с 94 %, а пътническият трафик е спаднал с 99 % спрямо май 2019 г.”, каза още Живко Табаков.

Председателят на Комисията по туризъм поясни, че се очаква частично връщане на планирани дестинации от юни и частичен рестарт на туристическите чартъри едва след средата на юни и началото на юли.

Към настоящия момент планираните кацания и излитания за месец юни 2020 г. са с 91 % по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като е възможно да има още анулирани полети.

"По време на дискусията бе повдигнат и въпросът за сухопътния транспорт. В тази връзка България разчита най-много на Румъния, Украйна, Молдова и Беларус. Затова правителството трябва да предприеме спешни мерки за отварянето на границите ни за тези държави. Бизнесът се уповава много на родния турист. Надявам се случаят с Алепу да не го отблъсне за пореден път точно в този тежък момент. Вместо с положителни новини за туризма, ние започваме със скандал", подчерта Табаков.

Галерия