DSC_6186

DSC_6186

Татяна зарадва с фотоси на вековни фарове

и приятно. Този шанс човешкото око да види сътворено от предците дава Татяна Байкушева. Наблюдателното око на нашата колежка и сътрудник в сайт Черноморие дари едно голямо предизвикателство за морските хора в Бургас. Чаровницата откри снощи изложбата "Кулите на светлината". В това поетично заглавие на експозицията Татяна показва 18 цветни фотоси. На тях острото око на фоторепортерката е запечатала завинаги красотите на фарове. Сред уникалните снимки се виждат още по-уникалните вековни съоръжения, които осветяват пътя на корабите. Сред реликвите са фаровете на остров "Свети Иван", на остров "Света Анастасия", на нос Емине.DSC_6311DSC_6349

В специален кът фоторепортерката е поставила истински малък морски фар, предоставен от Хидрографска служба - Бургас към Военно морските сили. Зрителите, препълнили снощи залата на Регионална библиотека "Пейо Яворов" видяха на живо този експонат.

Идеята да направи четвъртата си самостоятелна изложба Татяна дължи не само на себе си, а и на и подкрепата на съпруга си Галин Байкушев. Кадрите Татяна е направила в продължение на няколко месеца. За да покаже автентичността на фаровете, фотографката е изживяла истински морски приключения. Например да отидеш до остров "Свети Иван" трябва да имаш доста смелост, за да преплуваш с лодка разстоянието от Созопол до там, когато е почти полунощ и има силни вълни. Да се качиш до фара на нос Емине трябва да си планинар, готов на всички изпитания на природата. За пътуването с фотоапарат в ръце Татяна Байкушева е била придружена от представители на Хидрографска служба - Бургас. Научните работници на драго сърце са съдействали на нашия човек при заснемане на кадрите. Запознати са убедини, че фотосите, с които се представя Байкушева тепърва ще бъдат оценени и популяризирани. Вече са породи идеята изложбата "Кулите на светлината" да бъде показана и на други места. Педагози от бургаски училища пък се надяват, DSC_6409че ще бъдат домакини на фотоизложбата на Татяна. Причината е не само, че децата не знаят нищо за фаровете, но и като любители фотографи да научат нещо повече от авторката.

Бившите директори на пристанището Николай Тишев и Аргир Бояджиев, представители на ВМС - Бургас, колеги и приятели поздравиха Татяна на откриването. Сред гостите бе и семейството на авторката и четиригодишният й син Никола. Както гласи поговорката: "Крушата не пада по далеч от дървото", малкият го доказа наяве като с личния си апарат снимаше гостите на майка си.  

Изявата бе подкрепа от началото на идеята до реализацият й от сайт Черноморие. Сред спомоществователите са и "Пристанище Бургас", вестник "Черноморски фар", Хидрографски район – Бургас към Военноморските сили на Република България.

Екипът на Черноморие е удоовлетворен от професионалните изяви на Байкушева и се надява да продължи да запечатва исторически и културни забележителности, които ще останат за поколенията.