Белите мечки са темата тази година. Снимки Личен архив

Белите мечки са темата тази година. Снимки Личен архив

Тази година Коледа идва с бели мечки. Тези наглед страшни животни, но изработени от сладко тесто, разтапят всеки, който ги вземе в ръце. Те са направени от бургазлийката Гергана Янчева. Тази година Гера, както я наричат близки и приятели, избра тези горски обитатели за тема на своите коледни бисквити.
Тя прави бисквити от около 7 години, като ги декорира с кралска глазура. Преди около 9 години прави първити се опити с различни рецепти за тестото. "Отне ми известно време да си харесам база, защото тя е много важна, ако ще украсяваш, трябва да не се "разлива" при печене", споделя Гера.
Предлага бисквити за всички празници и поводи - Коледа, Великден, Свети Валентин, за първия учебен ден, за рожден ден, за новородено. "В тази връзка аз няма какво да измисля като тема, сезоните и хората ги определят, както и поводите им за празник. Понякога получавам много конкретни указания за надписи, цвят и т.н., друг път просто е нужна определена бройка и чувам: "Направи каквото според теб е хубаво". Естествено, че предпочитам втория вариант. Виж, Коледните сладки са друго нещо, правя много бройки, няма как да се съобразявам с индивидуални желания, затова си измислям сюжет и цветови комбинации, форми, и вярвам, че на хората ще им хареса. Тази година основен герой е бялата мечка, тя винаги е сред основните ми герои, хо-хо!", признава с усмивка бургазлийката.
Работи само и единствено с качествени продукти (не използва никакви заместители б.а.) - краве масло, захар, брашно, подправки, в общи линии, правя ги от качествени продукти. "Правя ги така, както бих и ги правя, и за моето семейство", признава Гера.
"Никога не меся повече от една доза тесто едновременно, която според формата на бисквитата може да стигне за 50 броя, а може и за 20. Ако питате, колко килограма съм изместила изобщо, не бих могла да отговоря дори за изминалия месец, камо ли за този, когато сме в очакване на Коледа, много", споделя следкарката.
Сладките на Гера не са дребни сладки за просто похапване, а по-скоро подаръци. Чрез тях може да създадеш спомен, да кажеш "Благодаря" или "Обичам те", затова и не са бързи за приготвяне. "Понякога една бисквита се връща в ръцете ми по пет или шест пъти преди да стане напълно готова, а после отново, за да я опаковам. Има технологично време, което се спазва и това е. "Например 25 различни по размер и украса бисквити за Коледа ми отнеха цял работен ден и час отгоре", допълва Гера.
А тези, които веднъж са опитали от нейните бисквити или торти, не пропускат възможност да го направят отново. На страницата й във фейсбук Love&StoryCakesbyGera всеки може да разгледа сладкарските й произведения и да си поръча.

Галерия