Театърът ще зависи от зрителя, държавата дава по 10 лв. за билет Така всъщност остава съдбата на театрите в ръцете на публиката. Досега театрите получаваха субдиите от републиканския бюджет и от общините. С промените в бюджета им ще влизат директно парите от общината, а средствата от държавата ще се получават след края на всеки отчетен месец.

"Изпитвам своите страхове дали е възможно в държава като нашата да проработи този финансов механизъм и до колко тази реформа ще успее да съхрани работещите театри. При новата ситуация ще стане - имаш успешни представления и публика, имаш пари. Друг е въпросът кога и колко редовно ще бъдат превеждани те по сметките на театрите", коментира промените директорът на "Адриана Будевска" Борислав Чакринов.

В последните години бургаския театър може да се похвали с пълен салон и приходи от продадени билети. Някои от заглавията са доста успешни и за тях билети няма за месец напред като "Балкански аристократи" например. Свършиха билетите и за първите три представления на премиерното заглавие на "Облак рай", което ще се играе за първи път на 20 януари.

Въпреки това обаче ръководството на театъра е взело мерки за промяна на политиката. Сега Борислав Чакринов ще се опита да реализира идеята си отпреди две години за т.нар. театрален салон. Първото му издание ще бъде през пролетта и спектаклите включени в него ще са насочени към младото поколение. Вече са ясни датите на две от представленията - "Побъркани от любов" на 21 март и "Тримата мускетари" на 23 март. Летният театрален салон ще обхваща периода юни - август, когато са отпускарските месеци. Тогава съвместно с екипа на предаването "Пълна лудница" ще бъде направен спектакъл, който ще се играе няколко пъти в месеца на сцената на Летния театър в Бургас. През есента ще е театралния фестивал "На брега", а през зимата ще се заложи на националната драматургия.

Ще се играят и представления за деца. Започва възстановяването на две заглавия "Котаракът в чизми" и "Червената шапчица".

И тази година община Бургас е заложила 195 000 лева като субсидия за театъра. Сумата е залегнала в бюджета за тази година, който предстои да бъде гледан на сесия на Общинския съвет. 100 000 лева от сумата ще отидат за откупуване на по едно представление всеки месец като билетите ще отидат за социалнослаби бургазлии, които не могат да си позволят да дадат пари за театър. В остатъка от субсидията влизат и средства за режийни, както и за фестивала "На брега".