Теодор Ушев (вдясно) коментира с оператора Емил Христов (в средата) началото на снимачния ден пред Пантеона. Снимки Авторът

Теодор Ушев (вдясно) коментира с оператора Емил Христов (в средата) началото на снимачния ден пред Пантеона. Снимки Авторът

Теодор Ушев и екипът му започнаха тази сутрин снимките в района на Пантеона в Морската градина на Бургас. Техниката беше разтоварена преди изгрев слънце, а снимачният ден е планирано да продължи 12 часа. "Районът ще бъде затворен за движение само за снимките с дрон", каза пред "Черноморие" операторът на филма Емил Христов.

Снимките на първия пълнометражен филм с работно заглавие "ф1.618" започнаха на 12-ти септември на бургаските Солници, както "Черноморие" вече писа. Днес екипът ще снима в района на Пантеона и вътре в паметника. "Снимките след това продължават в Равадиново", сподели пред "Черноморие" Теодор Ушев и потвърди, че идеята за филма му е отпреди година. През юли 2019 година в рамките на Burgas International Film Fest в интервю за сайта ни, режисьорът сподели, че работи по нов проект. Тогава той предпочете да не разкрива подробности за него. Вече е факт, че става въпрос за "ф1.618". Лентата е екранизация, базирана на романа "Пумпал" на Владислав Тодоров. Фантастична и сюрреалистична приказка, филмът прави заявка за новаторство в българското кино като първата антиутопия, снимана у нас. Като жанр в литературата и киното, антиутопията често описва въображаемо общество, където настоящи обществени тенденции се превръщат в кошмарни крайности, каквато е и историята в "Пумпал".

Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора - био-титаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал. В тази утопична реалност, главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята.  Ще преминат през различни приключения, в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Главните роли са поверени на актьора Деян Донков, който ще играе завръщащия се към човешки образ Криптон и младата актриса Мартина Апостолова, която ще се превъплъти в неговия водач към истината - мъдрата и смела Гаргара. 

Част от снимките на филма ще бъдат направени и на Бузлуджа, чиято форма напомня пумпал, от където идва и заглавието на проекта.

Екранизацията ще бъде Българско-Канадско-Френска продукция, с финансовата подкрепа на Националния филмов център.

Теодор Ушев: И в Холивуд, и в Афганистан те отстрелват без предупреждение

*Пантеонът в Морската градина е един от емблематичните паметници на Бургас. Построен е през 1981 година като мемориал на загиналите през Втората световна война антифашисти. Автор на паметника е скулпторът Валентин Старчев, а проектант на градоустройството е архитект Владимир Милков. Преди промените през 1989 г. в централната част гори "вечен огън", а Пантеона е охраняван от военни, които са дежурели денонощно. Почетен караул са давали и гимназисти от бургаските школа.

Галерия