DSC_5772

DSC_5772

Теодосий Спасов открива Есенни културни салони

вечер в залата на културен център "Морско казино" Бургас. Виртуозното изпълнение не състава бе част от арт програмата на Есенни културни салони на град хотел "Поморие". С изявата се даде старт на десетото издание, което ще продължи до 8-ми този месец. Концертът звуча на живо в ефира на БНР и е по повод 80 години от създаването на общественото радио. "Два пъти в годината - през април и ноември вървят Есенни културни салони на гранд хотел "Поморие". Радваме се, че с културния туризъм можем да бъдем полезни, да общуваме със съвременното изкуство", каза председателят на Управителния съвет на хотела Румен Драганов. 

DSC_5818В кратко резюме той представи програмата за годишнината на салоните. Сред акцентите са: прожекцията на култовия филм "Хан Аспарух", "681 величието на хана", за първи път ще звучат непубликувани стихове на Любомир Левчев в изпълнение на актьора Стойко Пеев и други. Присъстващите бяха запознати от него с идеята през 2015 година в рамките на 11-то издание на Салоните да бъде отбелязана 1100 години от битката край Ахелой. Във възстановката от 917 година ще участват хора от Бургаска област, за реализация на възстановката ще помогне и Стойко Пеев.

Специалната награда по случай 80 г. БНР бе връчена на художника Васко Василев. Името му бе съобщено от генералния директор на радиото Радослав Янкулов.

Тържествата ще продължат утре - 4-ти ноември с лекторията "Културният туризъм - мит или реалност". Лекция по темата ще чете проф. Божидар Димитров - DSC_5790директор на Националния исторически музей. А по-късно, в 18.00 часа, в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" ще бъде представен проектът, посветен на Владимир Димитров - Майстора - "Светлина и дух" представен от проф. Греди Асса - изпълнителен директор на фонд "13 века България".