Lekar

Lekar

Трима болни от марсилска треска в Бургас

става чрез ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюнктивата на окото и при размачкването му с пръсти.

Преките причинители на заболяването са рикетсии, а преносител на заразата са специфични кърлежи. Сред кърлежовопреносимите инфекции заболеваемостта от марсилска треска в България е най-висока.

Основни фактори, които определят динамиката на това заболяване са нарастналата популация на скитащи кучета, обезкърлежаването на домашни животни и начинът на тяхното отглеждане в малките ферми.

В повечето случаи на мястото на кърлежовото ухапване се развива т. нар. "първичен афект" – тъмно петно, което представлява малко уплътняване на кожния участък, покрит с неболезнена твърда коричка.

Инкубационният период на марсилската треска е от 6 до 10 дни. Заболяването започва с втрисане, висока температура до 39 - 40 градуса, силно главоболие, болки по ставите и мускулите, особено по долните крайници, до невъзможност за движение, отпадналост, гадене, изразена интоксикация.

От третия до петия ден от началото на заболяването се появява характерен петнист обрив, който започва от крайниците и постепенно се разпространява по тялото. Обривните единици са розови, но могат да придобият кръвенист характер. Симптомокомплексът - температура, обрив и черно петно е характерен за марсилската треска и подпомага клиничната диагноза, но е необходимо и лабораторно потвърждение. За доказване на специфичните антитела се изследват две серумни проби: една – в началото на заболяването и втора – 15 дни по-късно. Стандартният режим на лечение включва 7-10 дневен антибиотичен прием по лекарско предписание.

През изминалата 2012 г. са регистрирани 31 случая на заболели от Марсилска треска, спрямо 32 случая за 2011 г. От началото на годината до края на месец май са регистрирани 12 заболели.

За предпазване от ухапване на кърлежи: да се използват плътно прилепнали към краката и ръцете дрехи при работа на полето; да се предпочитат утъпкани и лишени от буйна растителност места за разходки сред природата; при излети намазвайте откритите части на тялото с отблъскващи кърлежите средства; след престой на открито да се извърши щателен оглед на дрехите и тялото за наличие на кърлеж.

Снимка Архив