Богданово е едно от живописните села в община Средец, известно и с най-популярната си жителка - Янка Рупкина. Снимки Черноморие-бг

Богданово е едно от живописните села в община Средец, известно и с най-популярната си жителка - Янка Рупкина. Снимки Черноморие-бг

Има места, които чакат да бъдат открити. Те са непретенциозни, спокойни и тихи, като част от хората. Живеещите там не вдигат шум, не привличат вниманието към себе си с шумни PR акции, но кротко следват пътя си и оставят диря, не само в сърцата на другите, но и в историята.

Така е и в Странджа планина. Въпреки усилията на неправителствени организации, на природен парк "Странджа", на кметовете и жителите на четирите общини (Средец, Приморско, Царево, Малко Търново б.а.), чиито територии попадат в обхвата на планината, Странджа все още има с какво да ни изненада и да провокира любопитството ни, и то така, че да ни накара да искаме да се върнем скоро отново.

Оказва се, че планинският район на община Средец е подходящо място да животновъдство, растениевъдство и туризъм. Въпреки предизвикателствата на времето, пътната инфраструктура, нелоялната конкуренция и ежедневното пътуване от Бургас до село Богданово (разстоянието е 66 км. б.а.), Жеко Николов не се отказва и вече 10 години уверено развива стопанството си.

От транспортния бизнес, с който се е занимавал успешно, прави рязък завой и се посвещава на фермерството. Купува изоставения селскостопанския двор, който се намира в началото на Богданово. Ремонтира го, а с течение на времето изгражда и нови постройки, където сега отглежда 500 крави от породите "Абърдийн Анус" и "Херефорд". Те се гледат само за консумация на месото им. "Два пъти в годината продавам крави в Турция. Правителството им отпуска квоти и когато това стане, пристигат камионите и товарим", разказа Жеко Николов. Освен в Турция, той продава и в Албания. Цената, на която му изкупуват живото тегло е от 1,50 до 4.00 лева за килограм. У нас краве месо рядко се пласира, заради крайната му цена. Въпреки неоспоримите качества на месото, то няма голямо търсене. Килограм котлет може да се намери в магазинната мрежа по 65 лева и това определено отказва и тези, които искат да опитат от вкуса му.

В Богданово отглеждат крави за пазарите в Турция и Албания

Кравефермата му е "кацнала" на баира, така че да се вижда и от най-високото място в селото, там където се намира къщата на световно известната певица Янка Рупкина. Когато е излизала на поляната пред къщата на родителите си, малката тогава Янка запявала, така че гласът й се понасял над Богданово. Къщата през повечето време на годината стои заключена. Отвреме-навреме ключът превърта Мария Шивачева, която от 20 години се грижи за дома, проветрява го, почиства го, така че да е готов, когато стопанката му се върне. А това се случва по няколко пъти в годината.

От къщата на Янка Рупкина се виждат двата близнака, най-високата точка на Странджа планина в българската й част. А зад баира се крият и другите интересни кътчета на община Средец, като манастира в Голямо Буково, намиращ се на 4 километра от едноименното село. Малката градина е добре поддържана и дори в късната есен цветята там продължават да радват с красотата си посетителите. От стария метох не е останало нищо. Сградата, строена някога на баира, сега е почти разрушена. Но малката църква, вкопана в земята, грабва със стенописите и иконите си.

Въпреки че е в страни от пътя, манастирът е посещаван често от туристи, избрали да избягат от шума на града през уикенда. А места за това в района има достатъчно. В Голямо Буково се намира и най-големият частен комплекс с 120 места, с парк, с кътове за развлечение и риболов. А селото отдавна се е превърнало в място за селски туризъм. Мнозина бургазлии имат вили и прекарват голяма част от почивните дни в Голямо Буково.

В Странджа, освен да се насладите на красотата на планината, да посетите долмените или природната забележителност Марков камък, да се опитате да обгърнете с ръце вековния орех край Варовник, може да опитате и мед – местно производство. В общината учредиха пчеларско дружество, в което 80% от членовете имат над 150 кошера. Това е един от добре застъпените отрасли в селското стопанство в община Средец. Заради даденостите, сред които и чистия въздух, и добрата паша за пчелите, производството на мед се развива успешно и се е превърнало в основен поминък на значителна част от жителите на общината.

В селата Голямо Буково и Факия предстои да бъдат изградени посетителски центрове, където туристите ще могат да намират нужната им информация за местата, които могат да се посетят в района. Два къта с беседки, пейки и барбекюта ще бъдат обособени във Факия. Селото е на еднакво разстояние от останалите селища в общината и може да бъде отправна точка за различните туристически маршрути.

Община Средец продължава да следва политиката си за привличане на повече туристи, като освен селския туризъм, работи в посока развитие на екологичен и културен туризъм. В общината е запазен в автентичен вид обичаят Еньова буля, тук местните занаяти са представени в посетителския център "Божура", а странджанската народна песен е намерила своя пристан на събора "Фолклорен венец Божура" и с конкурса "С песните на Комня Стоянова".

Галерия