Кравите са от две породи и се отглеждат, заради месото им. Снимки Черноморие-бг

Кравите са от две породи и се отглеждат, заради месото им. Снимки Черноморие-бг

В средецкото село Богданово отглеждат крави за пазарите в Турция и Албания. Кравите са от породите "Абърдийн Анус" и "Херефорд" и се отглеждат само, заради месото им. "Напрактика средствата, които се инвестират в това животновъдство и за гледане на крави за мляко са едни и същи, разликата е в цената, която се получава след реализацията на продукцията", обясни Жеко Николов. Колегите му, които гледат крави за млекодобив търпят повече загуби, заради ниската изкупна цена на млякото. Изключение има в случаите, при които животновъдите са затворили цикъла от отглеждането на кравите до преработването на суровината и производството на пастьоризирано краве мляко и млечни продукти - кашкавал, сирене, извара. Това обаче могат да си го позволят само големите, които са малцинство на пазара.

Туристи откриват мистичната Странджа, прегърнала средецките села

Преди 10 години Жеко Николов сменя рязко сферата на работа и от транспортния бранш се мести в селското стопанство. Купува старите изоставени постройки на селскостопанския двор в началото на средецкото село Богданово. Започва с отглеждането на няколко крави, за да стигне до 500 глави. Пазар за продукцията му обаче има предимно в чужбина. "Българите консумират основно свинско и пилешко месо, по-малко агнешко. Телешко почти не се яде. Това е и причината крайната цена да е висока - 65 лв. за килограм в магазинната мрежа", обяснява Жеко Николов. Затова продава предимно в Турция и Албания, където телешкото месо присъства на трапезата. А изкупната цена варира от 1,50 до 4.00 лева за килограм живо тегло.

Въпреки ежедневните трудности, фермерът не се отказва. Той изминава всеки ден разстоянието от Бургас до Богданово, което е около 66 км. Пътят става тесен и с много завои, след навлизането му в гората. Миналите по него веднъж може и да не повторят, не така стоят нещата с живеещите в селата Варовник и Богданово, които изминават разстоянието често. "Няма проблем с пътя, особено през зимата. Почиства се и стигаме лесно до горе. Не само в това отношение срещаме подкрепата на Община Средец", сподели Жеко Николов. Негови работници дори кастрят клоните на дърветата, за да могат машините по-лесно да минават и да не се закача електропреносната мрежа.

Освен с животновъдство, Николов се занимава и със земеделие. Той обработва 12 000 дка земи. Сее ечемик, кориандър, пшеница, рапица, грах. "Доволен съм от реколтата тази година", признава производителят. Той получава и субсидии от държавата. А дава работа на 10 души, които живеят в Средец и пътуват с организиран транспорт до Богданово. По време на кампанията за прибиране на продукцията от нивите наема и допълнително хора.

Галерия