Туристи "превземат" Несебърския залив с пиратски круиз

Идеята е на собственика им Георги Каръков, който от 8 години разработва тази услуга. Пасажерите са от различни националности - германци, руснаци, англичани, датчани, не липсват разбира се и българи. Двете яхти отплават от пристанището в Стария Несебър всяка сутрин в 10.00 часа. Морската разходка продължава 5 часа.

 

Първото правило, което всеки спазва е да се качи бос на палубата на кораба. Обувките се събират в чували и всеки получава своя чифт, когато отново слезе на сушата. Круизът е различен от стандартните, които се предлагат по нашето Черноморие, защото предлага богата аниматорска програма на туристите.

Преди отплаването всеки получава пиратско питие, за да преодолее морската болест, която може да го "хване" в открито море. "На палубата не се дават лекарства. Всички са предварително предупредени от туроператорите, че ако имат проблеми не е желателно да плават", обясни Георги Каръков. Пасажерите избират най-удобното за тях място по време на плаването. Двете палуби на "Мистери" се използат от плажуващите, решили да събират слънчев тен. Тези пък които искат да се скрият от напичащото слънце могат да потърсят сянката под огромната тента или в закритата част на кораба. Той има капацитет за 76 пасажери (в цифрата влиза и екипажът, който обикновено е от 6 души). Всяка година в началото на сезона се подновява разрешителното за превоз на пътници от Морска администрация в Бургас. Безопасността на туристите и забавленията, които им се предлагат са неписан закон, който се спазва на борда на "Мистери" 1 и 2. Затова и се прави инструктаж как се слага и използва спасителна жилетка.

Аниматорът Николай безпроблемнно се справя с децата и успява да прикове вниманието в игрите. Той обяснява правилата на езика на който говорят те - български, руски, английски, немски. Децата сами изрисуват белите кърпи с отличителните знаци на пиратите, след което ги завързват на главата си. После вкупом се втурват към палубата, за да издигнат пиратското знаме.

И понеже круизът е пиратски не минава и без превземане на друг кораб. Докато друга яхта минава покрай "Мистери", нищо неподозиращите туристи биват окъпани с морска вода от екипажа на кораба. Нищо чудно обаче след известно време нападната яхта да се върне и туристите на нея да си отмъстят - с кофи с вода.

Кулминацията на пиратския круиз е пускането на котва. Мястото всеки път е различно и е съобразено с посоката на вятъра. Според него и вълнението се избира и курса преди самото отплаване. Традиционно спирката в морето е срещу ваканционното селище "Елените", срещу самия Несебър или срещу Равда. Според избрания курс се определя и маршрута из Несебърския залив. Така една група туристи се разхождат на изток, разглеждат Слънчев бряг, Влас, Елените. Друга група се спуска на юг и стига до Радва. А когато времето е най-лошо, се излиза за кратко навътре в морето и се пуска след това котва срещу Новия град.

Това е времето и за гмуркане, и ловене на риба. На мераклиите се дава корда, намотана на дръвче и им се пожелава наслука - дано уловят някоя рибка. Повечето обаче, сред които и децата, плуват в морето. "Няма опасност за туристите, защото не им даваме възможност да се отдалечават много от кораба. И преди да скочат във водата им се прави инструктаж", обяснява Каръков. В случай на нужда всеки един момент аниматорът Николай може да скочи в морето и да даде първа помощ, защото по професия е спасител.

Когато морето изсмуче и последните сили на плуващите идва моментът на обяда. Той е включен в цената на пакета. Вкусната скара с гарнитура и салата се поднася с безалкохолна напитка или бира. Желаещите коктейли или топли напитки могат да си изберат от мокрия бар.

След обяда идва ред и на забавленията, в които са включени всички без разлика на възраст и националност. Игрите са оригинални и създават настроение на участниците и тези, които ги наблюдават. На финала децата трябва да открият скритото съкровище. Карта на кораба е разделена на три части. Всяка една е скрита в различна точка на яхтата. Когата се съберат и трите парчетата, децата се събират на едно място и след като произнесат паролата получават съкровището - шоколадови монети за хапване. За разхлаждане в жегата се предлага и сладолед.

Малко след това котвата се вдига и корабът отново отплава, този път обратно - към пристанището. От пиратския круиз всеки отнася със себе си незабравими емоции. Туристите си купуват и тениски, снимки с пиратската шапка, които се правят в началото на пътуването и DVD със случилото се на палубата и филм за България - забележителности, археология, история, култура.

Пиратският круиз се предлага цяло лято. Записванията се правят чрез туроператори или туристически бюра. Цената е 60 лева за възрастен, 40 лева за деца. "Кризата в нашия бизнес се усети още миналата година, когато имаше 30% спад в записванията. Това лято е като миналото. Но сме доволни, че руските туристи се върнаха. Те са сред основните ни клиенти това лято", допълни Георги Каръков.

Той предлага и плаване по залез слънце, което започва в 18.00 часа и продължава до 21.00 часа. Туристите наблюдават залеза, докато отпиват шампанско с кроасани на палубата.