Това е визията на плаката на фестивала тази година

Това е визията на плаката на фестивала тази година

Турският режисьор Му Тунч идва за четвъртото издание на "Burgas International Film Fest". Международен филмов фестивал ще се проведе от 19-ти до 25-ти юли на открита сцена "Охлюва" и в залите на културен център "Морско казино".

В надпреварата за наградата на "Ню Бояна Филм Студиос" влиза филмът "Серпентариус", с режисьор Карлос Консейсао (Португалия).

Лентата даде силна заявка с участието си на "Берлинале` 2019" Дебютният игрален филм на Карлос Консейсао отразява периодите в историята на една неназована страна чрез пътуване на един човек през разнообразие от пейзажи и филмови жанрове.

Бургаската публика ще има вълнуваща среща с турския режисьор Му Тунч. Популярният творец ще представи пълнометражния си филм "Арда". Лентата, с участието на турската топ звезда Бурак Дениз, бе селектирана преди броени дни от Музея за изкуство и дизайн в Ню Йорк като част от ретроспектива, посветена на пънк културата.

Освен него, в Бургас ще пристигне и атрактивната режисьорка Бани Кошнуди. Бани ще гостува в морския град, за да представи своя филм "Светулки" за пръв път в България. Заглавието на филма е вдъхновено от статия на Пиер Паоло Пазолини и от книгата "Survival of the Fireflies" на Georges Didi-Huberman, която предполага, че светулките са отделни същества, създаващи светлина, свързвайки се помежду си.

Самата режисьорка споделя за филма си пред Variety - "Моите герои са като тези светулки, съпротивляват се, оцеляват, правят светлината си самостоятелно и в съзвучие с другите, но остават невидими през цялото време".

"Светулки" направи своята премиера в Европа на фестивала в Ротердам 2019.

В рамките на фестивала ще се проведе и майсторски клас на българския аниматор Теодор Ушев.

Фестивалът се организира с подкрепата на Община Бургас и с медийното партньорство на сайт "Черноморие".