DSC_0200

DSC_0200

Търсят най-добрия изпълнител на песните на Сава Попсавов

със Странджанската Марсилеза - "Ясен месец веч изгрява". Името на победителя ще стане ясен на 16-ти август в село Бръшлян. Тогава в китното селце ще върви второто издание на конкурса за хайдутска и комитска песен "В прослава на хайдутството". Изданието се организира от община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България, тракийско дръжество "Екзарх Антин I" - Бургас. Надпяванията са под патронажа на Илиан Янчев - кмет на най-южната община. Медийни партньори са сайт Черноморие и радио "Бургас" - БНР.

Над 71 са заявките за участие в конкурса. "Това са индивидуални изпълнители и групи от цялата страна. Няма да връщаме никого", каза градоначалникът Янчев. Той е удовлетворен, че има рекорден брой записани за участие, въпреки че времето за организацията е било само месец. "В прослава на хайдутството" се посвещава на 90 години от рождението на Сава Попсавов. Това е и празникът на Бръшлян, в който е роден Попсавов.

Освен приза на името на Сава Попсавов, ще бъде връчен още един - за изпълнители на хайдушки песни. Конкурсът ще се проведе в две категории - за индивидуални изпълнители и фолклорни състави. Желаещите да се състезават за наградата на името на Попсавов трябва да изпълняват песни от неговия репертоар. "Държим на изпълнението, но не на имитацията", поясни народният певец Лазар Налбантов. Той е лаурет на първото издание на фестивала, което се проведе през 2005 година, а сега е сред организаторите на конкурса и член на журито. Сред хората, които ще оценяват изпълнителите са и Калинка Згурова, Ваня Монева - БНР.

На 16-ти август, след официалното награждаване, ще бъде открит паметника на Пано Ангелов и Никола Равашола - участници в Илинденско-Преображенското въстание. Местните не са забравили подвига на хайдутите и са съпричастни към изграждането на монумента. На финала гостите и жителите на Бръшлян ще станат свидетели на концерта с участието на Калинка Згурова, Лазар Налбантов, Янка Рупкина, Златка Ставрева, Ирена Станкова и оркестър "Жарава". Заради служебни ангажименти най-младият нестинар на България Костадин Михайлов няма да участва със свои изпълнения.