DSC_3473-1

DSC_3473-1

Учат децата как да карат велосипеди в града

в града. Показното е част от инициирания от служители от "Национална система 112" -МВР и БЧК проект "Да предпазим децата от войната по пътищата". Проектът е насочен към изграждане у подрастващите на култура на безопасност на движението по пътищата и правилното използване на ЕЕНСП 112 при предпоставки и случаи на пътно-транспортни произшествия. Проектът е финанасиран от сдружение "SOS ПТП" и ще стартира пилотно в ОУ "Княз Борис І" – Бургас, където в рамките на проекта ще бъде проведено обучение, включващо интерактивни игри викторини, кръстословици, презентации и др. за безопасност на пътя. Партньори са БЧК и БМЧК - Бургас, ОД МВР - Бургас, РИО – Бургас,Област Бургас, Община Бургас и сдружение "SOS ПТП".

Предвидено е сформирането на три екипа от по двама лектори, които ще обучат ученици от началния курс (4 клас) под различни форми с две основни цели: да се формират и усъвършенстват интелектуални умения при децата:

- да могат да определят елементите на пътната среда в квартала, около дома и около училището,

- да се ориентират в реална пътна ситуация като пешеходци,

- да умеят да описват собственото си поведение като пешеходци и пътници, - да използват правилно телефон 112 в случаи на ПТП и предпоставки за инциденти от този род.

Да се формират и усъвършенстват практически умения:

- да преминават безопасно през кръстовища, пешеходни пътеки и необозначени места.

Лекторите ще провеждат занятия, които ще включват теоретична и практическа част.

Направа на площадка с примерен път с пешеходна пътека и знаци в двора на училището, за упражняване на различни ситуации, които могат да възникнат при движението по пътищата.

В рамките на втория учебен срок в часовете на класният ръководител децата ще бъдат обучени по безопасност на движението по пътищата.