Учениците приготвиха вариация на баракито. Снимки Авторът

Учениците приготвиха вариация на баракито. Снимки Авторът

Ученици от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" демонстрираха умения и приготвиха испански десерт и коктейл. Те са усвоили рецептите по време на престоя си в испанския град Пуерто де ла Круз в изпълнение дейностите по проект "Образователна мобилност на граждани", по който гимназията е партньор.

Участващите в мобилността ученици показаха и разказаха наученото на среща в конферентната зала на ресторант "Младост" пред представители на гимназии, в които има туристически профил. В срещата - презентация участваха гимназии от Созопол, Слънчев бряг, Поморие, Обединеното училище в бургаски квартал "Горно Езерово", бургаското СУ "Константин Преславски". Специални гости бяха Петя Петрова - началник на Регионално управление на образованието в Бургас и Христина Димитрова - старши експерт "Професионално образование и обучение" в РУО.

В началото на срещата директорът на ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" Фотинка Въргова поздрави уважилите събитието и даде възможност на учениците да се презентират.

Гостите имаха възможността да опитат сладкия десерт - чурос. Той се приготвя от яйца, брашно и захар. Към него бя сервирана и вариация на баракито. В оригиналната рецепта има мляко, ликьор, еспресо и сметана. Учениците от ПГТ приготвиха напитката с 15 млр. карамелизирано кондензирано мляко, 30 млр. ароматизирано прясно мляко с лимон и отгоре еспума от кафе и канела.

Гостите, освен че се докоснаха вкусово до Испания, те се потопиха в атмосферата на Пуерто де ла Круз чрез разказите и клиповете на учениците, които в продължение на две седмици бяха на обучение там. В рамките на предстоя си те трябваше да разработят проект за свой ресторант и да съставят меню за гостите му. Работили са в екип при заснемане на рекламни клипове, за решаване на поставените им задачи и други.

Галерия