DSC_8875

DSC_8875

Ученици от Кирил и Методий съхраняват традициите

Възпитаниците на школото гостуваха днес в дневния център за деца с увреждания "Свети Николай Чудотворец". Петокласниците представиха пред своите домакини обредността, която е характерна за празника Никулден. На 6-ти декември Българската Православна църква почита свети Николай Чудотворец. Учениците показаха какви са традициите, които се спазват и до днес на този ден.DSC_8863DSC_8851DSC_8867

В продължение на час те представиха обичая. В залата на центъра петокласниците пресъздадоха атмосферата в българския дом и как се празнува в семейство, в което имат син Никола. Бабата и дядото във фамилията разказаха откъде идват традициите на този ден и какво означава името Никола. Семейството подреди празничната трапеза, на която има само постни ястия - задължителния за Никулден рибник, приготвен от шаран, постни сарми, постни чушки, боб, пита, пуканки, тиквеник. На гости на семейството дойдоха приятелите на именика. Децата се включиха в тържеството, като пяха и се забавляваха с игри, познати от времето на нашите баби.

Гостуването на петокласниците в дневния център е по проект "Изкуството - мост за съхраняване на традициите". "Учениците репетираха и се подготвяха за днешния ден в продължение на месец", сподели пред Черноморие Нина Костова - преподавател по български език и литература. Песните учениците са разучавали заедно с музикалния педагог от училището Веселина Димова.