419 са случаите на заразени с корона вирус у нас. Снимката е илюстративна

419 са случаите на заразени с корона вирус у нас. Снимката е илюстративна

Правителството ще предложи на Народното събрание срокът на извънредното положение да бъде удължен до 13-ти май. Това ще спомогне да се избегне натискът върху социалната и здравната система, съобщиха от Министерски съвет.

"Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната", пише в прессъобщението от пресцентъра на Министерски съвет.

Извънредното положение в страната бе въведено на 13-ти март с решение на Народното събрание. То е с продължителност до 13-ти април. Ако предложението на кабинета на Бойко Борисов бъде подкрепено с мнозинство, периодът в който хората ще трябва да продължат да си стоят у дома ще бъде увеличен с още един месец.

419 са регистрираните случаи на заболели от корона вирус в цялата страна. 20 вече са излекуваните, които са дали по две отрицателни проби. Броят на починалите се е увеличил с един и вече случаите са 9.

Жена от Несебър с корона вирус, под домашна карантина