Украинците боядисаха яйцата на Велика събота в ресторанта на хотела, който се превърна в своеобразна Великденска багрилница

Украинците боядисаха яйцата на Велика събота в ресторанта на хотела, който се превърна в своеобразна Великденска багрилница

Украинците, които са настанени в хотел "Серена резиденс" край Созопол, спазиха традициите на Велика събота и боядисаха яйцата. Повече от час и половина им отне да боядисат 1 600 яйца, които ще бъдат сложени на празничната трапеза навръх Възкресение Христово. Украинците, които живеят в хотела вече втори месец, са вярващи православни християни и се опитват да спазват традициите по време на празниците. На Цветница отец Димитър от храма в Созопол ги посети на място, за да отслужи света литургия, благослови постните ястия и върбовите клонки, които раздаде на живеещите в хотела украинци.

На днешния ден деца и жени запретнаха ръкави, за да боядисат яйцата. По традиция първото яйце, която се боядисва е червено, като се вярва, че цветът символизира кръвта на Иисус Христос.

Боядисаните яйца ще бъдат подредени в пъстри кошнички и поднесени на трапезата на Великден. А специално на празника отново отец Димитър ще отслужи света литургия.

Част от яйцата, които украинците боядисаха и над 80 козунаци са дарени от група бургазии, които организират редица благотворителни кампании, като последните са насочени в полза на украинците.

315 украинци живеят по общи правила в хотел в Созопол

Галерия