Укрепват крепостната стена в Стария Созопол

За първи път интерес към крепостната стена е бил проявен в далечната 1984-та година от Цоня Дражева - директор на Регионален бургаски музей. Тя е и ръководител на сегашните разкопки на крепостта. В екипа е и Димитър Недев - директор на Археологическия музей в Созопол.

 

В момента работещите на терена само укрепват намереното. Първоначално бе разкопана и проучена крепостната стена и кула, разположена в югоизточната страна на полуострова. Тя вече е социализирана, осветена и се превърна в едно от любимите места за разходка на местните жители и на туристите.

Вторият етап от проекта бе свързан с проучването на продължението на крепостната стена, която вече е разположена в сърцето на Стария Созопол. Разкопките бяха финансирани от Министерството на културата. През 2009-та година община Созопол също отпусна средства за продължаване на проучванията и за укрепването на намерените артефакти.

При разкопките е станало ясно, че стената е запазена до 4-5 метра височина. Откритата кула е висока 5,60 метра. В миналото кулите са били високи до 8-10 метра. Крепостната стена е опасвала полуострова и е следвала скалата. Тя е била изградена в началото на V век.

Аполония е най-старият град по Черноморското ни крайбрежие. Досега обаче не е имало достатъчно данни за неговата укрепителна система в античността и ранното средновековие. Старият град е изграден на полуостров Скалени и е обявен за археологически и архитектурен резерват през далечната 1973-та година.

"Дълги години нямаше политика на държавно и общинско ниво за проучване на укрепителната система на полуострова. Крепостната стена, кулите и портите са били унищожавани при строителството там. В последните години, през 2004-2005-та започна пълното разкриване и възстановяване на укрепителната система . Първоначално в югоизточната част на полуострова, а сега и в югозападната", разказа пред Chernomorie-bg ръководителят на проекта Цоня Дражева.

В момента тече укрепването на втората намерена кула. Тя флакира входа, който е бил укрепен с 2 кули отпред и 1 отзад. Така се е образувал тулен дълъг 6 метра. Това показва и защитната функция, която е имала стената.

След като бъде довършено укрепването, предстои социализацията на мястото и превръщането му в място за разходки.

За жалост обаче не всички жители на Стария град приемат с въодушевление случващото се и въможностите, които дава за развитието на туризма новата археологическа находка. Мнозина дори са се опитвали да попречат на работата на екипа. За щастие обаче не са успели.