Това са респираторите дарени от депутатът Делян Пеевски. Снимки УМБАЛ - Бургас

Това са респираторите дарени от депутатът Делян Пеевски. Снимки УМБАЛ - Бургас

УМБАЛ - Бургас е получила от началото на извънредното положение до днес парични дарения в размер на 333 897,92 лева, както и десетки консумативи - маски, калцуни, шлемове, постелъчно бельо, апаратура на стойност десетки хиляди лева, за да се справи с лечението на пациенти, заразени с корона вирус.

Най-голямата болница в област Бургас - УМБАЛ е с принципал Министерството на здравеопазването. Чрез него държавата притежава около 80% от здравното заведение. Други 20% са на Община Бургас и останалите общини в региона. Болницата обслужва пациенти от Бургас и региона. Затова броени дни след обявяване на извънредното положение в страната на 13-ти март, започна и кампания по набиране на средства за закупуване на апаратура.

Сред най-големите дарители са университет "Проф. д-р Асен Златаров" със 100 000 лева и Община Бургас - с 60 000 лева.

Освен средства, депутати, общински съветници, физически лица, фирми, организации, училища дариха и консумативи.

Пет от дарените респиратори вече са монтирани в УМБАЛ - Бургас и са в готовност да бъдат използвани за пациенти, нуждаещи се от дихателна реанимация. Два от апаратите са дарени от народния представител от ДПС Делян Пеевски, два са купени със средства на "Пристанище Бургас" и постъпили дарения, още един е предоставен от фирма "Булфарма". До момента в реанимацията на УМБАЛ Бургас не е постъпвал пациент с коронавирус. Има създадена готовност такива пациенти да се настаняват в изолиран сектор.

Вчера пристигнаха три респиратора, дарени от бургаския общинския съветник Константин Бачийски. В момента те се подготвят за монтаж.

Очаква се да пристигне и апаратът, закупен със средства на служителите в Районна прокуратура. Временно на УМБАЛ - Бургас са предоставени за ползване още 4 други респиратора. Така всички машини за интензивна дихателна вентилация, с които болницата разполага, вече наближават 30.

Днес пристигна и мобилният рентген, закупен със средства, дарени от университет "Проф. д-р Асен Златаров". Рентгенът ще бъде използван в отделенията по реанимация и операционния блок, тъй като сегашният такъв е предоставен на Инфекциозно отделение само за болни с COVID-19 и не трябва да бъде местен за работа в други отделения.

В момента има само един пациент в корона вирус в болницата, който се лекува в Инфекциозното отделение.

До края на месеца се очаква и друга апаратура, закупена със средства от дарения: 30 перфузора, пациентски монитори, бронхоскоп, комплекти с инструменти за операции.

11 000 лева от дарените средства са от структурата на НФСБ в Община Камено и са за допълнително материално стимулиране на медицински специалисти, участващи в борбата срещу COVID-19 и необхванати от допълнителното материално стимулиране на Министерство на здравеопазването и Община Бургас.

Списъкът с дарителите за УМБАЛ може да се види тук

Галерия