Уникални находки в археологическа изложба В изложбата са представени и експонати от музей "Старинен Несебър". Изложбата "Аполония и Черноморските цивилизации" е част от празниците на община Созопол, посветени на 2 620 години от основаването на града. В нея са включени 60 особено ценни експонати, които ще представят класическата древност по Българското Черноморие от най-важните антични центрове. Някои от тях очертават основите на европейската цивилизация и за първи път ще бъдат експонирани на едно място. Голяма част от находките са малко познати на широката публика средновековни експонати.

 

Варненският археологически музей участва в уникалната изложба с архитектурна теракота, бронзови съдове, като най-ценна находка от този исторически период е оброчна плочка на Аполон. От Несебър ще бъдат представени особено редки рисувани съдове от елинистическата епоха.Статуетка на Венера със сигурност ще привлече интереса не само на специалисти, но и на обикновените зрители - категорични са музейните специалисти в Созопол. Бургаският регионален музей участва в изложбата с великолепен червенофигурен съд за вино от периода на римската епоха, от тази епоха са и много ценни пластики, които представят Анхиало, Бургас и Дебелт през древността.

Изложбата, която е част от празниците на Созопол, посветени на покровителката на града Света Марина ще остане в града до 15 септември.