Leventis

Leventis

Управителят на "Левентис" - почетен гражданин на Несебър

съхранение на старинните паметници на културата в града на ЮНЕСКО. На официална церемония кметът на Несебър Николай Димитров и председателят на ОбС  Благой Филипов връчиха отличителните знаци на общината на най-новия гражданин на хилядолетния Несебър. Благодетелят получи още символичния ключ, и картина, за да си спомня за своя град, когато не е в Несебър. "Помощи и дарения, насочени към съхраняване на културно-историческото наследство са истинска рядкост. Затова ние сме признателни на фондация "Левентис" и приемаме с отговорност партньорството си с нея",  каза кметът на общината Николай Димитров.

С финансовата и експертна помощ на фондацията в Несебър бе възстановена църквата "Свети Стефан", а пространството около средновековния храм бе благоустроено, за да бъдат изложени там археологически реликви, открити при разкопки в древния град. Фондацията финансира и издаването на каталог на Археологическия музей в града, включващ, над 120 паметника на културата.

Повече от 30 години фондация "Лавентис" спонсорира дейности, свързани с опазване на културното-наследство в различни части на света. Към България фондацията се насочва през 1998 г., когато в партньорството с ИКОМОС /представителството на ЮНЕСКО в България/, се заема с цялостната реставрация на Костницата на Бачковския манастир и частична реконструкция на Одеона на античния Филипополис /театъра на римския форум в Пловдив/. По-късно извършва и реставрация на църквата "Св. Димитър" в Бобошево. 

Партньорството с община Несебър започва след подписване на споразумение  за съвместна дейност в със Световния фонд за паметниците на културата /със седалище в Ню Йорк/, което предвижда извършването на архитектурна реконструкция и консервация на уникалните стенописи в църквата "Св. Стефан".

Партньорските отношения продължават и след финализирането на този проект. Фондация  ще финансира реставрацията на още един старинен храм – "Св.Йоан Кръстител". Обсъждат се и други общи инициативи.

 При посещението си в Несебър Анастасиус Пол Левентис, придружен от проф. Хараламбос Бакиртзис – експерт във фондацията , доц. Стефан Белишки, председател на Българският национален комитет на ИКОМОС и Борис Хаджиев, представител на фондацията на България, посетиха  "Св. Стефан" и още няколко църкви, на които предстои реставрация. Анастасиус Пол Левентис посещава Несебър за втори път. Благодетелят на града на ЮНЕСКО сподели, че връщайки се тук след повече от три години е приятно изненадан от промените. Това което вижда сега, го убеждава, че кметът и екипът му вървят по правилния път и се надява неговите съграждани да подкрепят тези усилия.