Увеличават банковия заем на община Варна с още 2 млн. лв. в инфраструктура. Завишаването от 2 млн. лв. ще покрие разходите по ремонт и рехабилитация на бул. "Константин и Фружин" и "Св. Елена", обясни шефът на финансовата дирекция в общината Стефка Господинова. По думите й, кметът Кирил Йорданов взел това решение в резултат на проведеното общественото обсъждане на намерението за дългосрочния дълг. Самото предложение всъщност дойде не от страна на граждани, а от общинският съветник от "Нашият град" Владимир Тонев.

Останалите средства от заема ще бъдат вложени в реконструкцията на бул. "Цар Освободител" и "Христо Смирненски", която ще коства 3,2 млн. лв. 3,1 млн. лв. пък ще глътне ремонта на "Атанас Москов". 1,3 млн. лв. са предвидени за основен ремонт на бул. "Република" в участъка от "Цар Освободител" до бул. "Трети март". Средства са заделени още в изграждане на канализация на село Тополи, водопроводни отклонения в кв. "Аспарухово", благоустрояване пространство северно от бл. 18 на бул. "Христо Ботев".

Наред с това община Варна тегли и 10 млн. лв. от "Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ" ЕАД. Идеята е със средствата да бъдат покрити разходите за мостово финансиране на изпълнението на 3 проекта по оперативните програми. Два от тях са по ОП "Регионално развитие" - "Музеите на Варна" и "Подобряване на физическата и жизнена среда в община Варна". Третият е за техническа помощ за подготовката на инвестиционни проекти за финансиране на обекти по ОП "Околна среда 2007-2013". 

И двата заема ще бъдат обезпечени с особен залог върху приходите в местната хазна. Най-голямата тежест при погасяването ще падне върху бюджета в периода 2012-2014 година, когато от местната хазна ще се отделят по над 11 млн. лв. От направените разчети се вижда, че годишните плащания не превишават лимита от 15%, като в това число не влизат парите от ФЛАГ, посочи още Стафка Господинова. 

Единствените, които възроптаха срещу предложението за кредит бяха съветниците от БСП. Ние не одобряваме новият заем, което натоварва бъдещият кмет, както и бъдещите бюджети в условията на криза. Много от нас може да не са в Общинският съвет, но градът не свършва с нашето отсъствие, каза Пламен Начков/ БСП/. Той бе репликиран от председателя на финансовата комисия Янко Станев /ДПС/, който заяви, че може да разкаже как ще изглежда града без кредити и допълни, че в условията на криза, това е най-мощният инструмент за стимулиране на икономиката. 

Местните депутати отклониха предложението на съветника от "Отечество" Радослав Коев, общината да завиши кредита с още 5 млн. лв., които да отидат за построяването на училище в кв. "Аспарухово". Това е заложено в програмата за публично-частно партньорство /ПЧП/ и вече има инвеститор, който е проявил интерес, обясниха от администрацията. Съветниците обаче решиха да форсират нещата и да дадат срок на чиновниците до юни месец да стартират проекта за ПЧП.

 

 

Днес+