Автор на писмото и инициатор на подписката е д-р Атанас Орачев

Автор на писмото и инициатор на подписката е д-р Атанас Орачев

В Ахтопол миряни събират подписка срещу решението на Светия синод да касира изборите за Сливенски митрополит. То е взето на заседание на Синода, което се проведе вчера, но бе оповестено на сайта на Българската Православна църква - българска патриаршия късно вечерта.

Светият синод касира избора за Сливенски митрополит в нарушение на устава си

Напрактика Светият синод нарушава собствения си Устав като касира проведените честни избори на 18-ти февруари в административната сграда на Сливенската митрополия, тъй като всички владици са избрани по този устав.

Несъгласни с решението на синода започнаха подписка днес в няколко града в област Бургас.

Зад инициативата в Ахтопол стои д-р Атанас Орачев. Той е и автор на писмото под което вече са събрани първите подписи. Текстът на писмото е следният:

"Ваши Високопреосвещенства,

На 18 февруари 2024 г. се проведе епархийски митрополитски избор, на който с 26 гласа на първия тур беше избран нашият епископ Йеротей Агатополски.

В медиите изтече информацията, че на 24 февруари 2024 г. на „извънредно заседание Светият Синод е разгледал писмо на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и въз основа на постъпилите в срок жалби, касира проведения епархийски избор на 18 февруари 2024 година, съобщава БНТ“.

Не ни е известно известно какви са доводите в „жалбите“ и „писмото“ на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, въз основа на които Светия синод касира изборите от 18.02.2024 г. Те са проведени изцяло в съгласие Устава на БПЦ (раздел II, чл. 84 – 94) и ние сме убедени, че те безспорно са едни от най-безупречно проведените епархийски избори в най-новата история на БПЦ – БП: проведени са мирно и благочестиво с участието на всичките 42 епархийски избиратели от Сливенска епархия.

Ето защо заявяваме, че Светият синод е бил подведен и е касирал изборите в грубо нарушение на Устава на БПЦ, волята на епархийските избиратели и желанията на мнозинството миряни в Сливенска епархия. Решението застрашава и каноничния ред, тъй като в раздел II, чл. 93 изрично е записано: „Овдовяла или овакантена епархия не трябва да остава повече от три месеца без канонически митрополит според църковните правила".

Ето защо ние настояваме Светият синод официално да огласи „жалбите“ и „писмото“ на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Намираме за необходимо също така:

Като оставаме със синовна вяра и упование в мъдростта и духовната прозорливост на Светия Синод на БПЦ, ние ще се молим на Пресветата Троица да просветли всички митрополити и те по спешност да преразгледат своето неканонично решение.

Убедени сме и вярваме, че именно изборът на епископ Йеротей Агатополски за наш митрополит, ще донесе най-доброто и за бъдещето на Сливенска епархия, и за Българската православна църква, и за преуспяването във вярата и доброчестието  на нашата Родина – България".

Подписи срещу решението на синода ще се събират и в Царево, Приморско, Созопол и Малко Търново.