DSC_2800

DSC_2800

В Аква калиде намериха печат на императрица Теодора

е от влиятелната македонска династия. Печатът е от 1055-1056 година и според археолозите няма аналог в света. "По всяка вероятност императрицата е била тук и е посещавала термалните извори на Аква калиде. Докато е почивала, тя се е занимавала и с държавни дела. Това обяснява и наличието на печата тук, който се е поставял под официалните документи", обясни доц. Димчо Момчилов - ръководител на екипа, който проучва Аква калиде в бургаския квартал "Ветрен". От едната страна на печата е лика на света Богородица.

Освен печата, археолозите намериха и мраморна плоча с надпис с имената на последните тракийски царе. Открит е и втори надпис от края на VI век, който свидетелства за присъствието на хан Баян (587 г.) по тези земи. Според археолозите, жените от неговия харем са ползвали баните на Аква калиде.DSC_2786

Екипът на доц. Момчилов, в който е и другият бургаски археолог Мирослав Класнаков са намерили и мраморен капак от реликварий, който е идентичен с този, който бе открит при разкопките на остров "Свети Иван" край Созопол. В реликвария от острова бяха намерени и мощите на свети Йоан. В този, открит на Аква калиде, няма мощи. Реликварият е от Средновековието.