В Андалусия носенето на маска е задължително. Снимки Мария Горанова

В Андалусия носенето на маска е задължително. Снимки Мария Горанова

В седмицата, в която най-популярната интернет търсачка каза на потребителите си: "Носи маска, спаси живот", в южна Испания това беше станало правило. В Андалусия, която е най-горещата част на кралството и температурите лятно време стигат 50 градуса по Целзий, носенето на маски е задължително на всякакви публични места без значение открити или закрити. "Няма значение дали може да се спазва дистанция или не. Глобата за неносене на маска е 100 евро. Тя е задължителна за всички над 6 години, а за по-малките деца е препоръчителна. Единствено хората с респираторни проблеми могат да не носят", разказа бургазлийката Мария Горанова, която от години живее в Кордоба, столица на Андалусия.

От началото на пандемията вече 22 седмици репортери на сайт "Черноморие" не спират да ви информират как останалия свят се справя с COVID-19 посредством разказите на бургазлии, които живеят на различни места по света.

"На хората в България може да се стори странно, но тук и на плажа е задължително носенето на маска. Реално се получава така, че ти отиваш на плаж с маска и докато не легнеш на хавлията трябва да стоиш с нея. В момента, в който станеш и отидеш да речем до капанче, трябва да си с маска, разходката по плажа - също е с маска. Единствено на хавлията или във водата може да си без маска", разказа още Мария. Испанците не се шегуват, че могат да изгорят на маска и да се получи разлика в тена им, защото повечето се страхуват от вируса и се стараят стриктно да спазват противоепидемичните мерки. Те включват и носенето на предпазна маска по време на спорт. Изключението е, ако го практикуваш сам. В обществения транспорт не се допускат хора без маски, също и в магазините. Интересна е картината в нощните клубове, барове и дискотеки, там също се носят предпазни маски.

"Единствено може да се маха, когато консумираш нещо – пушиш, пиеш или ядеш, но през останалото време трябва да си с маска. Някои от дискотеките са отворени, но в тях не може да се танцува, стои се само седнал. Например в Кордоба имаше много заразени млади хора, които са били на дискотека. От 400 души, повече от сто дадоха положителна проба и сега дискотеката е затворена", разказа още бургазлийката. Според испанските медици вируса, който се наблюдава в момента еволюира и заразените вече са от друг тип. Подобно на България и в Испания, все по-млади хора се заразяват. Те нямат симптоми и обикновено не се стига до хоспитализация, но пък трябва да спазват карантина от 14 дни. Въпреки, че в момента здравната система е по-подготвена, испанските лекари се притесняват от момента, в който нормалния грип ще се смеси с коронавируса. Тогава ще има повече болни, които по-трудно ще се диагностицират, предвид че симптомите са сходни.

В момента в Кралство Испания няма въведени нови мерки, с които да се помогне на бизнеса и икономика. Мария сподели, че положението е тежко най-вече защото няма туризъм. Това в Кордоба се усеща много, защото много от жителите му работят в тази сфера.  

Подобно на Българя и много други държави, заболеваемостта в Испания нараства. На 12-ти август новорегистрираните случаи са 3 172. Общият брой на случаите от началото на пандемията до днес там е 376 864, като към 12-ти август броят на починалите е 28 579. В страната са направени до този момент 7 472 031, което прави 159 806 на 1 млн. население. Жителите на страната са 46 756 895.

Галерия