Новите мерки в Австрия влизат в сила след 7-ми декември

Новите мерки в Австрия влизат в сила след 7-ми декември

В Република Австрия облекчават мерките. Отпада забраната за излизане навън, но тя е заменена с вечерен час, който е в сила от 20.00 до 06.00 часа. Яслите и детските градини отново отварят врати. На училище се връщат и учениците от начален курс, както и абитуриентите. Учениците от среден курс и студентите продължават обучението си дистанционно.

Отварят отново музеите, търговските обекти, салоните за красота. Ще могат отново да работят и масажистите при спазване на всички противоепидемични мерки.

Тази година и в Австрия няма да отворят коледните базари. Но от 24-ти декември отварят врати зоологическите градини.

За сметка на това вече е разрешено събирането на максимум шестима възрастни, което прави две домакинства или семейства. За коледните и новогодишните празници е позволено събирането на групи до 10 човека.

В Германия, Белгия и Норвегия без коледни базари

От 19-ти декември ще бъде засилен граничния контрол във връзка с пътувания по повод предстоящите празници. Затова и всички, които пристигат от страни с голям брой заразени в Австрия ще бъдат поставени под задължителна 10-дневна каранина. На този етап и България в списъка.

Разпускането на мерките обаче не важи за определени сектори. Остават затворени кафенетата, ресторантите и хотелите. Традиционните за това време на година щандове, на които се продава коледен пунш няма да има.

Остава забраната на организиране и провеждане на всякакви събития - концерт, цирк, семейни тържества - сватба, кръщене, рожден ден, имен ден. Затворени остават театрите и кината.

Броят на регистрираните случаи на COVID-19 в Австрия стигна цифрата - 305 693. Вторият локдаун в страната бе въведен в началото на ноември. Пикът бе регистриран на 13-ти ноември, когато за едно денонощие бяха установени 9 586 положителни случая на корона вирусна инфекция. От началото на декември цифрата на новите случаи се колебае между 2000 и над 4000 души за едно денонощие. За 6-ти декември тя е била 2714 души.

Броят на оздравелите в страната вече е 256 811, а активните случаи към днешна дата са 46 825. Общият брой на починалите е 3 897 души.

В Австрия са направени 3 262 088 теста, което прави 361 303 на 1 млн. души население. Жителите на страната са 9 028 674.