В магазините е разрешено пазаруването само с един придружител. Снимки Янчо Събев

В магазините е разрешено пазаруването само с един придружител. Снимки Янчо Събев

Тревожната ситуация в болниците и нарастващите цифри принудиха Консултативния комитет на Белгийското федерално правителство да заседава на 24-ти март, вместо в петък 26-ти март. След обсъждане на ситуацията в страната, премиерът Александър Де Кроо обяви, че британският вариант на вируса, който е по-заразен и предизвиква по-тежко протичане на болестта, доминира в страната и това налага да бъде избран подходът на "кратката болка", състоящ се от период от 4 седмици с ограничителни солидарни мерки в различни сектори.

След като в страната мерките бяха разхлабени на 8-ми март и се очакваше тенденцията да продължи в същата посока, планираните действия от началото на април се отлагат, засега.

В Белгия разрешават събиране на 10 души на открито

Вече една година репортери на "Черноморие" ви информират как света се справя с пандемията от корона вирус посредством разкази на бургазлии, които живеят на различни места.

От началото на пандемията от COVID-19 регистрираните случаи в страната стигнаха цифрата от 849 090 души. Излекуваните са 55 928, а починалите са - 22 786 души.

Активните случаи са 764 320, като регистрираните нови случаи към 3537.

"Отново има затягане на мерките и връщане към по-строгия начин на живот", коментира бургазлията Янчо Събев, който от години живее и работи в белгийския град Льовен.

От 29-ти март до 2-ри април учениците от средното, задочното и художественото образование няма да учат. Заниманията ще бъдат възобновени изцяло на 19-ти април. Ще могат, обаче, да се провеждат изпитите за средно образование. Учениците от основните училища също няма да учат от 29-ти март до 2-ри април, но детските градини ще останат отворени. Между 29-ти март и 2-ри април родителите, които не могат да работят от вкъщи и тези, които не могат да осигурят грижи за децата си, могат да разчитат на извънкласните грижи, които училищата ще осигурят. Детските и младежки лагери по време на великденските празници са възможни без нощувка и в групи от максимум десет деца. Занимания на закрито са възможни, ако провеждането им на открито наистина не може да се осъществи.

Правителството на Белгия ще засили проверките на задължителната работа от вкъщи. Работодателите трябва да водят регистър за присъствие на служителите си.

Ковид мерките в Белгия се превръщат в статукво

Магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост ще останат отворени, но трябва да работят с клиенти със запазване на час от тази събота – 27-ми март. Те все още могат да разчитат на финансова подкрепа от държавата. Големите магазини ще могат да допускат максимум по 50 души наведнъж. Разрешено е пазаруване само с 1 придружител. Съгласно класификацията, магазините за стоки от първа необходимост са тези, които продават храни, фармацевтични продукти, хигиенни продукти, облекло, цветя и растения, телекомуникационни продукти, вестници и книги. Вземането на поръчки от всички видове магазини ще бъде възможно.

"Отново има ограничения по отношение на хората, с които можем да общуваме извън семейството или домакинството. Навън ще можем да имаме контакт не с десет, а само с четирима души. Децата под дванадесет години не са включени в тази бройка", обясни Янчо Събев.

Броят на близките контакти отново се ограничава до един човек (за семействата) или два души (за живеещите сами). Вечерният час остава в сила, за да не се провеждат младежки или други нощни партита и празненства.

Хората с немедицински контактни професии няма да могат да работят до 26-ти април. Фризьорите, козметиците, салоните за маникюр, педикюр, масаж и студиата за татуировки и пиърсинг трябва да затворят вратите си отново.

Но няма да има забрана за неналожителни пътувания в страната. Музеите, зоологическите градини и басейните ще останат отворени. Отварянето на ресторантите и кафенетата е планирано за 1 май.