Правителството разработва четири сценария за началото на новата учебна година. Снимка Янчо Събев

Правителството разработва четири сценария за началото на новата учебна година. Снимка Янчо Събев

Правителството на Кралство Белгия разработва няколко варианта за началото на учебната 2020/2021 година. Най-оптимистичният сред тях е със зелен код. Това означава, че градините и училищата ще отворят при същите условия, каквито бяха преди началото на пандемията. Дори и сега управляващите се съмняват, че това ще се случи в началото на септември и затова отсега се готвят да приложат направо жълт код. Това означава да има нисък ръст на новите случаи на COVID – 19 в страната, като за целта е нужно контактите да бъдат ограничени.

Извънредното положение в Белгия бе обявено на 13-ти март, също както и у нас. Но ситуацията в двете страни се разигра по различен начин, заради различните мерки и степента на въвеждането им. В България извънредното положение влезе в сила при 31 регистрирани случаи, а в Белгия – само на 13-ти март бяха отчетени 160 нови случаи.

Репортери на "Черноморие" вече 15 седмици ви информират как се развива пандемията с корона вирусната инфекция по света посредством разкази на бургазлии, които живеят на различни места по света.

В Белгия мерките се разпускат поетапно през определени фази на интервал от минимум две седмици. Облекчаването им започна на 4-ти май. Въпреки това в страната все още не са разрешени доста неща, които в България са позволени.

Към днешна дата броят на новите случаи е 103. В България той е 112. В Белгия броят на всички регистрирани от началото на пандемията до днес е 61 295 души, като активните са 34 536. Смъртните случаи в кралството са 9 732. При значително по-либерални мерки в България случаите са в пъти по-малко - 4 625, но през последните седмици се забелязва тенденция на повишаване с около 100 и над 100 на ден. 

В Белгия отвориха заведенията, разрешават пътуваниято от 15-ти юни

"Следващият етап на разхлабване на мерките в Белгия ще започне на 1-ви юли", разказа бургазлията Янчо Събев, който от години живее и работи в Льовен.

От 1-ви юли се разрешава да работят увеселителните паркове и кината. От тази дата се допуска и публика на културни събития, като зрителите не трябва да бъдат повече от 200 души.

От същата дата се разрешава и провеждането на религиозни събирания с до 200 участници.

От началото на следващия месец ще могат да започнат работа и казината.

От 1-ви август вече ще отворят и панаирите.

А от 1-ви септември ще бъде разрешено да работят и дискотеките, и да се организират партита, както и да се провеждат масови събития.

От началото на новата учебна година детските градини и началните училища ще работят по всяка вероятност при жълт код при спазване на специална хигиена и разстояние между учителите и децата и между самите учители. Спазване на специални мерки при пристигане на децата и при тръгването им. Учителите носят маски само тогава, когато не може да се спази нужното разстояние.

В средните училища ще се учи 4 дни в училище и 1 ден (сряда) вкъщи. Маските са задължителни за всички.

В образователните учреждения за възрастни (за изучаване на чужди езици например) 80 процента от часовете ще са в учебните кампуси. Останалата част от уроците ще е чрез дистанционно обучение. Все още трябва да се уточни какви ще са изискванията при оранжев и червен код.

Оранжев код ще бъде въведен при умерен риск от систематично заразяване. При него детските градини и началните училища продължават да работят в общи линии като при жълт код, като децата ще се хранят в класната си стая и няма да има извънучилищни мероприятия. В средните училища класовете ще бъдат разделени на две и всяка група от класа ще ходи на училище през седмица. През седмицата на самообучение вкъщи, ще се дават допълнителни задачи от материала, който е учен през седмицата, когато децата са били на училище. Всеки ще има постоянно място в класа, междучасията ще са само с децата от класа и ще се яде само в класната стая.

Червен код ще бъде въведен при широко разпространение на вируса и контактите трябва да бъдат избягвани. Тогава детските градини, началните и средните училища продължават да работят в общи линии като при оранжев код.

Мерките за градините и училищата ще са същите и за валонската част на страната.