DSC_5764-1

DSC_5764-1

В БСУ учиха английски по проект "Създаване на система за кариерно израстване на преподавателите в БСУ и на система за повишаване и надграждане на квалификацията им". Той продължи 20 месеца и приключи в началото на декември 2014 година. Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Ръководител на проекта е проф. дпн Галя Христозова. 

Основната дейност по проекта е квалификация на преподавателите. Проведени са курсове в следните направления: повишаване на компетентностите и нивото на владеене на английски език – 4 курса; прилагане на съвременните образователни стратегии и технологии – Технология на обучението във виртуална среда; преподавателската работа във времето на социалните мрежи и Web 2.0 - развитие, тенденции, инструменти и добри практики; разработване на учебно съдържание, планове и програми, обвързани със Системата за натрупване и трансфер на кредити (ECTS);

методика на академичното преподаване и оценяване  - иновационни методи и стратегии на преподаване във ВУ; мултимедийни технологии за разработване и представяне на учебно съдържание; технология на оценяване на резултати от обучението на студентите; организация и методика на научноизследователската дейност - методология и методи на научните изследвани – видове научни изследвания, научни жанрове; търсене и споделяне на научна информация в интернет. Достъп и работа с бази данни с научни публикации; психологически и комуникативни аспекти на преподаването - Социално-педагогическа психология Социално-психологически тренинг по реторика, водене на дискусии и общуване.

Към една част от курсовете са проведени и няколко уъркшопа. Голям интерес предизвика уъркшоп "Защита на авторското право при електронно и дистанционно обучение". Творческите генератори подпомагат по-близката комуникация между преподавателите и създаването на интердисциплинарни групи от колеги от различните центрове.

В обучението са включени над 70 преподаватели от университета, като всеки е посетил повече от 3 курса.

Създаден е инструментариум за повишаване качеството на подготовката и за обучение, ориентирано към пазара на труда чрез разработване на критерии за повишаване качеството на работата на преподавателите в БСУ чрез самооценяване и създаване на технологичен вариант за разработване на преподавателско портфолио.

Апробирана и усъвършенствана е система за кариерно израстване на преподавателите във висшите училища. Направените промени са утвърдени чрез Правилника за развитие на академичния състав и Правилника за атестиране.