За първи път официалното откриване ще бъде изнесено навън, на улицата. Снимка Архив Черноморие-бг

За първи път официалното откриване ще бъде изнесено навън, на улицата. Снимка Архив Черноморие-бг

Традиционната изложба на Дружеството на бургаските художници за 24-ти май - Ден на славянската писменост и на българската просвета и култура ще бъде открита този път отвън, на улицата, в пространството пред залата на улица "Александровска", а не в самата зала. Това се прави, заради извънредната епидемична обстановка, в която е страната и мерките срещу разпространението на COVID - 19. В заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е забранено официалното събиране на повече от 10 души на едно място. За да бъдат спазени изискванията, откриването е планирано на стане на улицата. Така повече хора ще могат да станат свидетели на връчването на наградите, едната от които е за млад художник на името на Руси Стоянов. В залата, за да разгледат експозицията ще бъдат допускани малки групи от хора, които ще трябва да спазват изискванията - да дезинфекцират ръцете си на входа и да носят маска.

Жури в състав Георги Динев, Стойко Сакалиев и Митко Иванов ще определи кои творби на бургаски автори ще бъдат показани на изложбата за 24-ти май. Заседанието на журито е насрочено за 21-ви май.

Друго жури в състав - Георги Петков, Иво Бистрички, Атанас Стоянов, Добрин Вътев, Галина Чернева ще определи носителя на отличието за млад автор на името на Руси Стоянов. Наградата ще бъде връчена официално на откриването на изложбата навръх 24-ти май в 12.30 часа.