В бураската УМБАЛ се лекува най-големия брой пациенти с корона вирус. Снимка Черноморие-бг

В бураската УМБАЛ се лекува най-големия брой пациенти с корона вирус. Снимка Черноморие-бг

В Бургаско няма да има COVID болница. Членовете на Областния щаб за борба с COVID-19 обсъдиха постъпилите указания от Министерство на здравеопазването за организиране на една болница, в която да се лекуват единствено болни от коронавирус. Според указанията това е необходимо да се случи при хипотеза, че на ден се регистрират по 600 положителни за коронавирус на 100 000 население.

Мнението на Щаба е, че поради спецификата на болничната мрежа в област Бургас не може да се обособи една болница само за COVID-19 и тя да задоволи нужния брой легла. Такава реорганизация ще застраши специализираната помощ за редица други заболявания. За Бургас по-работещо ще е да има "чисти от COVID" болници. В Поморие и Средец има специалисти. Там биха могли да се обслужват белодробни заболявания от друга специфика, типични за зимния сезон, хронични проблеми. Така, в някаква степен ще се помогне на Белодробната болница в Бургас, в която в момента половината легла са за корона вирусна инфекция. Неизбежно е в тези лечебни заведения да попадат и пациенти с клинична картина на COVID-19, но тяхното състояние ще се изяснява в т.нар. изолатори, които всяка болница има. Щабът предлага "чисти от корона вирус" да станат и кардиологичната "Сърце и мозък", както и Очната болница. Мнението на Щаба ще бъде представено на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

Според данните за заболеваемостта от началото на пандемията до днес в област Бургас, регистрираните положителни случаи са 4734 души. От тях на болнично лечение са 373, на домашно лечение - 3048 души. Излекувани са 1217, починали 96.

Болничните легла са 458 за област Бургас, 408 от тях в община Бургас. Към днешна дата свободните легла за активно лечение на болни от корона вирус са 35 и 4 интензивни.

В Бургаско учениците от VI до XII продължават да учат дистанционно

3938 нови случая на COVID-19 за денонощие