Ремонтните дейности ще продължат година и половина

Ремонтните дейности ще продължат година и половина

148-годишна сграда, известна още като Бракаловата къща ще бъде изцяло ремонтирана. Къщата е строена през 1873 година под прякото ръководство на самия Димитър Бракалов и що се отнася до конкретната композиция на разпределението – тя е негово лично дело. Димитър Бракалов е живял в тази къща, която носи и неговото име. Той е и бил и петият кмет на Бургас, избран за първи мандат на 3-ти март 1884 година.

Сградата е на два етажа, с висок сутерен, използван като приземен етаж. Следват нормален жилищен етаж и надпокривна застройка, заемаща централната част. Приземният етаж се е състоял от един външен и един вътрешен салон с четири стаи. Горният етаж бил с външен салон с четири стаи и вътрешен с пет стаи. Надпокривната част е имала тайна връзка с етажите зад долап – скривалище и врата към покрива. Главният вход на къщата бил достъпен чрез двустранно открито стълбище с две колони и арково покритие. Конструкцията на сградата е от дебели външни и вътрешни носещи тухлени зидове, дървен гредоред с дъсчено дюшеме от широки талпи, скатен покрив и турски керемиди. Едва тук, за първи път, се дава кратка информация за интериора на къщата. Той бил оформен от стенни долапи, дъсчени обшивки по стени и тавани, джамлъци (прозорци) и др., за да се получи характера на късна възрожденска архитектура.

Правилно отбелязва обаче арх. Сиркаров, че разнообразното използване на сградата като жилище, училище, хотел, дом на съветските граждани, детска градина и др., както и различните собственици след смъртта на Димитър Бракалов през 1903 г., са нанесли много промени в разпределението и по фасадите. (Атанас Сиркаров, "Архитектурата на Бургас", 2010 г., 258-259).

Сега в Бракаловата къща се помещава Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас. Тя е една от най-емблематичните в града и единствената запазена в така наречения Цариградски стил. Днес тя е архитектурен паметник на културата. За последно е реставрирана в периода 1976 - 1981 г. Именно тогава в къщата, била преди това училище и хотел, е настанена Етнографската експозиция.

С днешна дата Община Бургас и ръководството на Регионален исторически музей - Бургас подготвиха в сътрудничество и успяха да защитят качествен проект за реставрация и още по-голяма социализация на имота, който ще се осъществи с европейско финансиране. Преди това две години отнеха съгласувателните процедури с НИНКН.

Предвидено е пълно реновиране на двата етажа на къщата и обновяване на оборудването вътре. Музеят ще се сдобие с допълнително фондохранилище. Ще бъде конструктивно укрепено каменното стълбище, към което ще се монтира рампа за достъп на хора в инвалидни колички. Освен самата сграда, ще бъде благоустроено дворното пространство. Ще се изгради нов плочник, ще се монтира нова ограда.

В двора ще бъдат ситуирани две нови реставрационни ателиета за керамика и стъкло/метал. В проекта е заложена малка сцена за пресъздаване на обреди, камерни концерти и пърформанси, а любимото на много бургазлии етнографско кафене ще бъде обновено. Предвижда се в менюто му да влязат любими специалитети на българина от края на 19-и век.

По този начин се отваря възможност за целогодишно предлагане на обучения за млади занаятчии, за организиране на интересни събития на живо и всичко това да привлече повече хора на всякаква възраст да посещават не само музейната експозиция, но и хубавия комуникативен двор в най-централната част на Бургас.

Експозицията е затворена за посещения от 18-ти януари. По проект ремонтните дейности ще продължат година и половина.

Милен Николов: Обновяваме Етнографската експозиция, не е ремонтирана от 40 г.