Представители на руската общност за втори път протестират в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Снимки Черноморие-бг

Представители на руската общност за втори път протестират в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Снимки Черноморие-бг

Представители на руската общност в Бургас за втори път излязоха на протест срещу президента на Руската федерация Владимир Путин и в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални. Той бе задържан в края на януари  след като слезе от самолета на летище "Шереметиево" в Москва, докъдето летя с полет от Берлин. Обвиненията срещу него са, че е нарушил условната си присъда. Навални бе на лечение в Германия, след предполагаемо отравяне.

Руската общност в Бургас протестира срещу задържането на Навални

Протестът е организиран, след като преди дни стана ясно, че здравето на Навални се е влошило в резултат на обявената от него гладна стачка в затвора. Миналата неделя дъщерята на Навални Даша, която е студентка в Станфордския университе, се обърна в Twitter към руските власти: "Позволете на лекар да преледа моя татко".

"Протестът ни е и в подкрепа на всички около 500 политически затворници в Русия. Някои са задържани по време на мирни протести, като нашия днес. Против сме и срещу войната с Украйна", каза един от организаторите на протеста Денис Кулпин.

"Европа не разбира, какво се случва в Русия. Това, което се случва сега с Украйна, може да се случи и с България, и с други страни. Русия може да води хибридна война на границата си с прибалтийските държави", заявиха протестиращи. Те издигнаха плакати в подкрепа на Навални и срещу управлението на Владимир Путин, и скандираха: "Путин - оставка".

Сред другите искания на руската общност в Бургас, която излезе на протеста са: в подкрепа на Фонда за борба с корупцията (ФБК) и за провеждане на свободни избори.

Такива митинги се провеждат днес и във Варна, и в София, в Русия и на много други места по света, където живеят руски граждани.

Галерия