Работещите в павиолана ще събират на протест пред Общината. Снимка Архив Черноморие-бг

Работещите в павиолана ще събират на протест пред Общината. Снимка Архив Черноморие-бг

Мълчалив протест в подкрепа на Гъбката ще се проведе на 6-ти февруари, понеделник, пред сградата на Община Бургас. В 10.30 часа там ще се съберат работещите в павилиона - кафене заедно с управителя на "ДИ-М ГРУП" ООД Рауф Дауд Сабах. Фирмата стопанисва търговския обект повече от 10 години. По време на протеста ще се събира и подписка срещу премахването на един от емблематичните за града символи - Гъбката.

Проблемът ескалира в първия работен ден на годината, когато се приемаха документи за участието в конкурса за отдаване под наем на търговски обекти по чл. 56. Според условията на Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градското обслужване на територията на Община Бургас, този, който първи входира документи за участие в търга, той печели.

Когато досегашният наемател на обекта Рауф Сабах отива да си подаде документи в Центъра за административно управление "Зора", там вече има други кандидати и се стига до пререкания, в които е намесен и директора на ЦАУ Стефан Дубаров.

След като се разгоря скандала с входирането на документите, от Община Бургас заявиха, че Гъбка е имало и ще има и дори собственикът на павилиона да си я премести, те ще изработят нова.

Комисията по чл. 56 ще решава съдбата на Гъбката в четвъртък

От своя страна Рауф Сабах пусна жалба в Общината и твърди, че неговия обект е по чл. 120.

Комисията по чл. 6, ал. 1 от Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градското обслужване на територията на Община Бургас на своето заседание, което се проведе на 1-ви февруари, разгледа документите на двете фирми, но не взе решение по казуса. Тъй като договорът на Рауф Сабах изтича, по всяка вероятност ще се наложи той да премахне павилион "Гъбката", който е негова собственост от входа на Морската градина, където се намира от години.

След развоя на събитията, Сабах организира протеста в подкрепа на Гъбката и събира подписи срещу нейното премахване.