Паметникът ще бъде ситуиран пред хирургическия корпус на УМБАЛ. Снимка Архив Черноморие-бг

Паметникът ще бъде ситуиран пред хирургическия корпус на УМБАЛ. Снимка Архив Черноморие-бг

В Бургас ще има паметник на лекарите, жертва на COVID-19. Проектът предвижда той да е стилизирана статуя на медик, който придържа пациенти. Паметникът ще е с височина над 2 метра, а в основата ще бъде поставена гранитна плоча, на която ще бъдат изписани имената на бургаските медици, които са починали в резултат на корона вирусната инфекция.

Докладната записка е входирана от Веселин Пренеров - председател на Комисията по култура и читалищна дейност в местния парламент. Предложението е паметникът да бъде ситуиран в УПИ I, кв. 4а по плана на комплекс "Зорница", пред новия корпус на УМБАЛ Бургас.

Докладната записка предизвика дебат по време на заседанието на ОбС. "Тази безсмислена война ни обърква. Изпадаме в безпомощност. А лекарите продължават да изпълняват хипократовата си клетва", каза Веселин Пренеров.

Йордан Георгиев ("БСП за България") предложи паметника да бъде, не само за жертвите на корона вируса, но с него да бъдат почетени и всички лекари, които продължават да лекуват болните.

"Трябва да намерим друг начин да почетем живите. Дължим им уважение и респект", заяви Георги Маринчев ("Движение Гергьовден").

"Подкрепяме нещо подобно. Съпричастни сме с медиците, които с риск за живота си се опитват да помогнат на нас. Има резон в думите на Йордан Георгиев. Пандемията не е свършила. Тя продължава. Трябва да има истински докторски паметник", заяви Христо Панайотов ("БСП за България").

"Каквото и да се каже за бургаските медици, ще е малко. Предложението за паметника е на бургаски медици. Те предлагат и мястото, където да бъде поставен той, той като не малко медици са излезли от УМБАЛ. Д-р Лорис Мануелян ще координира инициативата. А медиците са се ангажирали с набирането на средствата", заяви кметът на община Бургас Димитър Николов.

"Дебатите са излишни. Да сведем глави и да гласуваме", призова Красимира Маркович (ГЕРБ).

"Предложението не е съпроводено с подписка от минимум 1000 души, както е записано в Наредбата. Подписи са сложили малко над 600 души. Нека да се съберат подписите и ще го подкрепим", заяви Константин Бачийски (СЕК).

Наложи се намесата на Иво Баев ("Демократична България - обединение"). Тоя обясни, че предложението е законосъобразно и след като е направено от кмета на Общината не е нужно да то да бъде придружено от тези подписи. "Сега разбирам, че в основата на паметника ще бъдат изписани имената на починалите лекари и не съм съгласен с това", допълни Баев.

Докладната записка бе приета с 41 гласа "за", 0 "против", 0 "Въздържал се".