Тестовете ще се правят само на насочени пациенти със симптоми, каза доц. Велинов (вляво). Снимка Лина Главинова

Тестовете ще се правят само на насочени пациенти със симптоми, каза доц. Велинов (вляво). Снимка Лина Главинова

В бургаската УМБАЛ ще се правят два вида тестове на пациенти, които са със съмнение за корона вирус. При първия тест изследванията са генетични и са сравними с тези, които се правят в референтните лаборатории. Вторият вид е антигенният тест. "Те ще се правят само на пациенти, които са насочени и имат категорични симптоми за инфектиране с корона вирус", коментира доц. Цветан Велинов - декан на бургаския Медицински факултет в университет "Проф. д-р Асен Златаров" и член на Общинския кризисен щаб.

50 са леглата в УМБАЛ - Бургас могат да приемат пациенти с корона вирус. 10 от тях са в Инфекциозното отделение на болницата.

1 600 са леглата в здравните заведения на територията на област Бургас. 

В България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение, показват данните на Министерството на здравеопазването към 31 декември 2018 г., съобщиха от  пресцентъра на Министерски съвет.

Пациенти, които се притесняват, че имат симптоми на заболяването могат да звъннат на 112 и да кажат кодова дума - корона вирус. Те ще бъдат пренасочени за консултация със здравно компетентни хора.

Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на сто хиляди.

В страната е обявено едномесечно извънредно положение.