Даряването ще става в Отделението по трансфузионна хематология в Бургас. Снимка УМБАЛ

Даряването ще става в Отделението по трансфузионна хематология в Бургас. Снимка УМБАЛ

В Отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ - Бургас ще може да се дарява рековалесцентна плазма от преболедували COVID-19. За целта роднините на пациента, който е на лечение в болница и се нуждае от преливане на такава плазма, трябва да осигурят минимум двама дарители.

Първите случаи на даряване на рековалесцентна плазма от преболедували пациенти бяха регистрирани през април във Военно-медицинска акамедия в София. Такава плазва вече се дарява и в Националния център по трансфузионна хематология в София, както и в Регионалния център по трансфузионна хематология във Варна. Това трябва да стане възможно и в останалите три РЦТХ в Плевен, Стара Загора и Пловдив.

В Бургас само трима болни от COVID са лекувани с рековалесцентна плазма

Това ще улесни хората, които искат да дарят плазма, за да спасят живот да не пътуват до София или Варна. "Това ще се случи и без никакви разходи за дарителите – не е необходимо предварително да си правят тестове за антитела, които да заплащат. Нужно е само да разполагат с документи, че са преболедували COVID - PCR тест или други документи", обясниха от бургаската болница.

Два са методите за получаване на рековалесцентна плазма – първият е плазмофереза - чрез извличане директно на плазма от дарител, без да се ползва останалата част от кръвта му. Това се случва със специална апаратура, процедурата продължава над 40 минути, а преди това се правят изследвания, което отнема време на дарителите – понякога и 2 дни – в единия са изследванията, на другия - даряването. Това бави процедурата и за ден могат да минат малко дарители, а нуждата от плазма е голяма. Според сега действащите наредби на МЗ този метод може да бъде прилаган само в кръвни центрове, какъвто в Бургас няма.

"Вторият начин е чрез стандартно кръводаряване, което трае по-малко от 20 минути, предварителни изследвания не са необходими – кръвта се изследва после. Това ускорява процедурата, могат да минат повече дарители на ден, да се помогне на повече хора, да се използва и другата част от кръвта", обясни завеждащият Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас д-р Людмила Желязкова. Тъй като съществува мнение, че първият начин – т.е. плазмоферезата е по-щадящ и дарителят отново може да даде плазма след седмица, това не е съвсем така. "Даряването на плазма е продължителна процедура и отнема цял ден на дарителя. Той трябва да бъде изследван, самата плазмофереза е продължителна, което също губи време. Организмът трябва да се възстанови и даряването само след седмица също е изтощаващо за организма", посочи тя.

Заради много призиви от дарители и институции набирането на плазмата да става в Бургас, болницата направи необходимото, което действащите наредби и разрешителни позволяват. Кръводаряването ще се случва в Бургас, същия ден кръвта ще замине за РЦТХ – Стара Загора, там ще се изследва за антитела и ще се изработи плазмата. Тя ще се върне обратно в Бургас и ще се ползва за нуждите на бургазлии. Тъй като се дарява цяла кръв, останалата част от кръвта ще се използва за еритроцитен концентрат, който също помага в лечението на болни с други диагнози, нуждаещи се от кръвопреливане. Така всеки кръводарител ще може да помогне на няколко души, не само са болен от корона вирус.

"Готовата за преливане плазма ще се връща в Бургас до ден-два, но при спешност може да се върне още същия ден, в който е взета, но в късните часове - вечер", казаха от болницата в отговор на въпрос на "Черноморие". От УМБАЛ гарантираха пред медията ни, че: "Кръвта, която се взема в Бургас, се връща след изследване и преработка отново в Бургас. Така е било и до момента, такива са нормативните изисквания и принципът на работа на отделението. Единствено при липса и недостиг на определена кръвна група се прави искане да се изпрати кръв от друг град. Т.е. цялата дарена кръв от преболедували бургазлии, след изследване и преработка ще се върне отново тук - както плазмата, така и останалата част - еритроцитният концентрат. Ако има искане от лекуващ лекар за плазма, но такава няма, ще се иска от други градове".

На въпрос на "Черноморие": Колко пациенти в момента чакат за преливане на плазма?, от болницата отговориха така: "Не разполагаме с такава информация, тъй като плазмата се назначава от лекуващ лекар, който прави искането, след като роднините са осигурили минимум 2-ма преболедували дарители. Едва след като се осигурят дарители и те дарят, се прави проверка дали са дарили за съответния пациент. Ако плазмата е осигурена, се прави заявка за транспорт и тя пристига в Бургас. Досега са правени искания за 5-има души, с осигурени дарители."

Кръвонабирането от преболедували плазма ще започне в Бургас от 2-ри декември. Осигурен е коридор с предимство на тези дарители. Графикът е следният: 2,4,8,10,14,16,18,22,23,29,31 декември – от 7.30 до 10.30 ч. Дарителите трябва да са здрави, на възраст от 18 до 65 години, да са минали 40 дни от положителния им PCR тест, да не пият лекарства в момента.