Проектът за новата система за прием е качен в сайта на Общината. Снимка Архив Черноморие-БГ

Проектът за новата система за прием е качен в сайта на Общината. Снимка Архив Черноморие-БГ

В Бургас се разгарят страсти около проекта за Системата за централизиран прием, записване и приемане на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Община Бургас. Той бе представен преди дни от Йорданка Ананиева - зам.-кмет по образование в Община Бургас. Проектът е качен в сайта на Общината и всеки родител може да изрази мнение по него или да направи препоръка.

Новата система за прием е разработена съгласно изискванията на Наредба 10. В нея са заложени основни критерии за прием на първокласници, които всяка община трябва да спази. От друга страна администрациите в страната имат възможност да добавят и свои критерии към системата. В Бургас този критерий е районирането. Учебните заведения са разпределени средно по три във всеки район. Това, според администрацията, дава възможност на родителите да избират къде да запишат детето си. Ако не ги устройва училище от тяхната зона, могат да изберат такова в съседен район.

"Родителите нека бъдат активни и да дават предложения по проекта. Ние ще чуем тяхното мнение", коментира зам.-кметът Йорданка Ананиева. Основните предложения до този момент са свързани с училищата в комплекс "Меден рудник" и централна градска част. Родителите искат в комплекса да няма райониране и шестте учебни заведения да бъдат в един район. В центъра пък искат районирането да бъде променено. Неудовлетворени са тези, които попадат в район "Западна Централна градска част" - тук са училища - СУ "Любен Каравелов", ОУ "Княз Борис I" и СУ "Иван Вазов". Те искат да бъдат променени зоните в ЦГЧ.

"Още на първото заседание на Родителския съвет към кмета на Общината ще бъде обсъден проекта за новата система за прием в първи клас", допълни Йорданка Ананиева.

Приемът в първи клас по нова система. Община Бургас въвежда райониране

Майка на първокласник: Новата система за прием ни дискриминира