Доц. ръководеше Лаборатория по микробиология на УМБАЛ Александровска в София

Доц. ръководеше Лаборатория по микробиология на УМБАЛ Александровска в София

В УМБАЛ - Бургас започва работа оторизирана лаборатория, която е от най-висок клас, където ще се правят тестове за корона вирус. Тестовете са два вида и ще се правят на пациенти, които са със съмнение за корона вирус. При първия тест изследванията са генетични и са сравними с тези, които се правят в референтните лаборатории. Вторият вид е антигенният тест. Те ще се правят от доц. Цветан Велинов - декан на бургаския Медицински факултет в университет "Проф. д-р Асен Златаров" и член на Общинския кризисен щаб. Той бе създаден на 8-ми март, когато бяха обявени първите случаи на заболели от корона вирус - COVID - 19 в Плевен и Габрово. До този момент заболелите в цялата страна са 81. Пациент с корона вирус в Бургас засега няма.

Доц. Велинов ще дава напътствия на лаборатните при работата им.

Доц. Велинов дойде в Бургас, за да оглави Медицинския факултет в Бургас. Той ръководеше Лаборатория по микробиология на УМБАЛ "Александровска" в София. Той има и дългогодишна кариера в Националния център по заразни и паразитни болести.

Неговите научни интереси са в сферата на инфекциозните болести, антибиотиците и тяхното приложение, микробиомите, генетиката и геномиката.

Доц. Велинов: Не е нужно да се правят тестове за корона вирус на здрави хора

120 под задължителна карантина в Бургас, сред тях има и италианци

Над 5 са случаите на нарушена карантина в Бургас, ходят на пазар и при роднини