В Царево определят туристическия данък според категорията

по туризъм в града. Като отчетоха краткия туристически сезон и факта, че законът не прави разлика между сезонни и целогодишни обекти, а над 90 % от средствата за настаняване в общината са сезонни, членовете на съвета излязоха с мотивирано предложение данъкът да се определя според категорията звезди и за хотел с 1 и 2 звезди стъпиха на минимума от 0,20 лева за нощувка. Така дължимият туристически данък за хотели с 3 звезди да бъде - 0,30 лева, за хотели с 4 и 5 звезди – 0,50 лева. Окончателният размер на данъка ще бъде приет с решение на Общинския съвет следващата седмица. Очаква се съветниците да приемат предложението за разумно.

 

 

По повод новия туристически данък кметът Петко Арнаудов коментира: "И досега Община Царево е имала най-ниската туристическа такса, която беше в размер на 0,70 лева. Целта беше да помогнем на развиващия се туризъм особено в странджанските села и Ахтопол. Сега ще се опитаме отново да помогнем на хората и най-вече на собствениците на малките градски и селски хотели. Предложението ни за най-ниски размери е реверанс и компромис за тази година. Ще се опитаме да се съобразим и с мнението на хотелиерите за повече зеленина и с желанието на гостите за нови забавления, детски и спортни площадки, крайбрежни алеи, чисти и свободни плажове. И това лято ще бъдем безкомпромисни в битката с концесионерите за осигуряване на свободен достъп до морския бряг".

Хотелиерите трябва да внасят дължимия данък до 15-о число на месеца, следващ месеца, през който са предоставени нощувките. Лицата, извършващи услугата "настаняване", подават до 28 февруари писмена декларация с информация за броя на леглата пред категоризиращия орган (по чл. 52 от Закона за туризма). Тази година санкциите за недеклариране в срок и за некоректно деклариране на туристическата заетост са по-високи. Горната граница се завишава от 1000 на 3000 лв.

Ако Общинският съвет приеме предложението на Консултативния съвет, минималният годишен размер, който трябва да плати един малък хотел или къща за гости с 1 и 2 звезди, например с 10 легла, ще е 219 лева, т.е. 21.90 лева за легло.