Отец Стилиян извърши водосвет и благослови лозари и винари. Снимки Община Созопол

Отец Стилиян извърши водосвет и благослови лозари и винари. Снимки Община Созопол

В Черноморец спазиха традицията и навръх днешния празник на свети Трифон Зарезан по нов стил зарязаха лозите. Отец Стилиян от местния храм "Свети Никола" благослови лозята, винарите и всички, които се занимават с лозарство. Той пожела здраве и берекет на производителите от региона. 

Пръв сред лозите влезе Царят на лозята в Черноморец - общинският съветник Ружди Якуб. Той ритуално отряза първата пръчка и направи венец от нея. "Да има здраве за нас и нашите семейства, да са здрави лозите, да има берекет и добър пазар за нашата продукция", каза Ружди Якуб и поля лозата с най-хубавото си вино.

След него ритуалът повториха председателят на общинския съвет в Созопол Станимир Андонов, зам.кметовете Андрей Николов и Тодор Дамянов и кметът на Черноморец Росен Деспов. 

Всички те също пожелаха здраве и берекет и поляха растенията, за да растат здрави и дават много плод.   

Един от най-старите лозари призова колегите си да се грижат за лозята, да ги подхранват и обичат. Тази година ритуалът беше в масив с десертно грозде. Оказало се обаче, че освен за ядене, от него ставало и чудесно вино.

А кой тази година ще спечели наградата за най-добро вино, ще разберем по-късно, когато местните производители ще покажат своята продукция, а компетентно жури ще избере следващия цар на лозята в Черноморец. 

На ритуала присъстваха още общинските съветници Стилияна Николова и Стамат Стаматов, както и много жители на града.  

Присъстващите на церемонията бяха почерпени с хляб и мед, както си му е редът, а след това се хванаха и на хоро под звуците на гайда и тъпан. Така светецът на виното и веселието Трифон Зарезан беше почетен и омилостивен с даровете на земята и радост в очите на черноморци. Сега очакваме и добра година за лозарите и винарите в региона.

Галерия