Бинарният урок бе на базата на романа Дон Кихот на Мигел де Сервантес. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Бинарният урок бе на базата на романа Дон Кихот на Мигел де Сервантес. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Открит бинарен урок по български език и литература и испански език на тема: "Една мечта по пътя на честта" се проведе с учениците от VIII "е" клас на бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров". Той бе провокиран от желанието на осмокласниците да задълбочат своите познания за романа "Дон Кихот", да се доближат до великия испански ренесансов творец Мигел де Сервантес - с неговите вълнения и тревоги, и да "последват" из прашните пътища на Испания Рицаря на печалния образ към неговата мечта по пътя на честта, защото Дон Кихот е олицетворение на това, което искаме да бъдем - борбени, смели, дръзки…

Урокът протече много интересно, като в началото Иво Добрев, Емил Илиев и Мартин Стойков представиха на испански и български език интересни моменти от живота на романиста и историята на създаването на творбата. Момчетата се справиха отлично с представянето на чуждия език и съответно с превода на родния език. Провокирани от темата, всеки един от учениците от VIII "е" клас сподели с какво свързва Испания. След това Ивон Стефанова въведе всички в света на изкуството, вдъхновен от вечните Дон Кихот и Санчо Панса.

Нашите ученици имат разнородни таланти – доказателство за това са Александър Иванов, който чрез езика на изобразителното изкуство пресъздаде образите на смелия рицар и неговия верен оръженосец, и Иво – артист по душа, който прочете авторско стихотворение, посветено на Дон Кихот.

Часът продължи в творческа атмосфера. Учениците бяха разделени на три отбора. Състезавайки се помежду си те се впуснаха в игрова надпревара, като правиха различни упражнения на двата езика, подготвени от техните учители. Урокът приключи с обобщение под формата на куиз.

Състезанието бе оспорвано, участниците от трите отбора проявиха остроумие, бързина и знания и въпреки че победителят е един, удовлетвореност и усмивки имаше по лицата на всички. За пореден път идалгото се превърна в рицар, рицарят – пак в идалго… Но неговата вяра в доброто и справедливостта е жива… И щом Санчо успя да се пребори и да приеме идеите на господаря си за свои, то всички можем, просто трябва да не губим вяра и да не забравяме, че само трудният път води към сбъднатите мечти!

Бинарният урок бе реализиран от г-жа Румяна Желязкова (старши учител по български език и литература) и г-жа Мариана Белчинова (старши учител по испански и френски език). Гости на събитието бяха директорът на ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" инж. Фотинка Въргова и учители по български език и литература и испански език. 

Галерия