DSC_3836

DSC_3836

В хлебозавода строят столова, осигуряват заетост на персонала

проекта "Повишаване на адаптивността и гъвкавостта на персонала в "Хляб и хлебни изделия" ЕООД Бургас", който се финансира с европейски пари. Общата стойност на проекта е 134 663, 67 лева, а продължителността му е - 21 месеца. "Помощта е безвъзмездна и проекта е гарантиран на 100% по отношение на финансирането му. В него ще бъдат включени 103 души от общо 140, които са на договор при нас", каза Димитър Георгиев - управител на общинската фирма. DSC_3794Заетите ще бъдат назначени и по още един трудов договор. Целта на проекта е да им се даде възможност за реализация и по-голяма гъвкавост. През зимата, когато работата намалява, чрез този проект ще се постигне 8-часова заетост. Той дава възможност да бъдат запазени и част от работниците, които се наемат само през сезона.

Столовата, която ще заработи на територията на предприятието, ще осигурява обяд и вечеря за служителите. Храната ще бъде приготвена в кухнята на "Хляб и хлебни изделия", която заработи през май. Храната, която се готви там се продава и в магазинната мрежа на фирмата в града.

"Не очакваме скок на цените на хляба, защото е стабилна цената на пшеницата. Дори може да има и лек спад в цената", коментира Георгиев. Фирмата прави около 2 500 000 лева годишен оборот, според данните от първите девет месеца на 2012 година. "Наблюдава се спад в консумацията на хляб през последните години. Това се дължи на желанието на българина да се храни по-здравословно и така грешно се изхвърля хляба от менюто", уточни Димитър Георгиев.DSC_3779

Той даде и някои основни съвета как да се избира хляба и по какво се познава кой хляб е качествен и кой не е. "Българинът купува хляб на база пипане. Тези хлябове, които като се притиснат и се връщат обратно в същото състония (на принципа на гъбата), показват, че съдържат повече консерванти. Качественият хляб издържа до 48 часа и след този период започва да мухлясва. Това може да се забележи в продукцията, която ние предлагаме на пазара. Колкото е по-пресен един хляб, толкова е по-качествен. Най-хубав е 3 часа, след като изстине", уточни Георгиев. Фирмата предлага няколко асортимента хляб от стандартния "Карина" до хляб с маслини или семена, както и закуски, които може да се намерят в магазинната мрежа на предприятието и в големите хранителни вериги.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова