В НАП чакат 14 000 бургазлии да обяват доходите си

Препоръчително е гражданите да платят своите задължения поне два дни преди изтичането на крайния срок. Ако дължимите суми се наредят на 30 април, е възможно те да постъпят по сметката на НАП на следващия ден, което означава, че ще бъде начислена лихва и няма да може да се ползва отстъпката от 5 на сто, ако декларацията е подадена по интернет.

 

От приходната администрация в морския град апелират да не се изчаква крайния срок и активно да се използват алтернативните начини за контакт. Данъчната декларация може да се подаде в 37 пощенски станции в региона, по пощата с обратна разписка, по интернет, подписана с електронен подпис, а също и в самия салон за обслужване на териториалната дирекция в Бургас на ул.”Александровска” 26, който работи без обедна почивка.

Дни преди края на данъчната кампания подадените декларации за доходи на физически лица са 22 000, с около 4 000 повече от същия период на миналата година. Значително е увеличен броят на декларациите, подадени  по електронен път и по пощата. Същевременно обаче от НАП очакват още около 14 000 души да обявят доходите си за миналата година.

Почти 1 милион лева са обявили наемодатели в данъчните си декларации само през последната седмица, съобщиха още от НАП-Бургас.

Всяка година до края на месец април фирмите, които са изплатили доходи на физически лица, различни от тези по трудов договор, са длъжни да декларират пред приходното ведомство данните за конкретните суми. Инспекторите сравняват информацията от работодателите с доходите, описани от физическите лица в годишните декларации. Така ако някой е получил пари по граждански договор , но не ги е декларирал пред данъчните, рискува да му бъде назначена проверка или данъчна ревизия. До края на годината ще бъдат засечени и данните в декларациите, които се подават до 30 април 2010 година.

Повече информация за сроковете за подаване, както и помощ при попълване на данъчни и осигурителни декларации може да се получи на информационния телефон на НАП – 0700 18 700, на цената на един разговор за цялата страна. До края на данъчната кампания колцентърът на приходната агенция ще работи с удължено време – всеки делничен ден от 8.00 до 18.30 часа.